Woofer, Google och Wiki FTW – adda dina favoriter i min Wikifavoritwiki

Idag har det varit  ”No Google Day” – något jag sabbade redan knappa minuten efter morgonväckningen genom att gå in i Greadern. #epic-fail-och-hela-konkarongen.

Eller inte. Är hellre Googletorsk än Bingar internet en hel dag ”bara för att” (även om jag förstås  fattar grejen med initiativet – inte så urbota dumt som jag ger sken av att tycka). Däremot har det på grund av jobba-tok-mycket blivit en ”No Tweet Day”, något jag nyss tog igen på macrobloggen Woofer - tjänsten som skäller minimalismen ur Twitter och inte tillåter dig skriva mindre än 1400 tecken. Humor i klass med dagens stora skämtsnackis; den hackade skolmatsedeln!

Nog väl. Att jag diggar internetkultur är ingen nyhet under solen (eller bland molnen, som man väl påpassligast borde säga?) – ungefär lika uppseendeväckande som att prata svinflunsa vid det här laget… Men jag drar mig inte för att tjata old news en stund.

Internet är otvivelaktigt den bästa ”smittohärd” som kastat sig över mig – en liten glad bakterie som muterar, förökar sig och sprider glädje i min kropp kort sagt varje dag.

Och det finns mycket gott jag har att säga om webben – men det jag älskar den för mest är den utbredda vilja att dela kunskap som frodas här. Vad än man tycker att internet bidrar eller inte bidrar till, så är det i min mening denna ständigt växande, dynamiska kunskapsbank som gör det till en så i särklass häftig samhällsförteelse (en riktig agn bland beten, för att recykla sekelgamla substantiv).

Ett av de tydligaste exemplen är wikis (kan du inte historien bakom Wikipedias uppkomst så läs på. På Wikipedia. Förstås). Dynamiska och demokratiska kunskapskällor som så länge någon har intresse i att uppdatera dem aldrig blir ”out of date”. Joakim Jardenberg förde ämnet på tapeten igår genom att tipsa IDG om vad som konstituerar en Wiki.

Själv tänkte jag passa på att hylla wikifenomenet genom att lista några av mina favoritwiki’s just nu. Har du egna, fyll gärna på och bidra till min och andras kunskapsbank. Antingen i kommentarsfältet eller i den hypersimpla Wikifavoritwiki jag satt upp :) (var inte orolig, jag säljer inte ad-tjänster. Eller webbdesign).

TheJennie’s vardags/favoritwikis just nu:

  • Wikipedia – jamen-hallååå-såklart. Favvo sedan länge och förmodligen bra länge till.
  • Master List – (A Wiki of Social Media Marketing Examples) – om kampanjer och kommunikationsinsatser i Sociala Medier. Innehåller 1500 exempel från 65 personer. Har hjälpt mig hitta referenser och tips i den sociala mediestrategi jag jobbar med just nu.
  • WordPress Wiki – har lärt mig mycket om WordPressande och guidar mig dagligen genom min WP-resa, bland annat med tips kring schyssta plugins. 
  • Sweden Social Webcamp Wiki – bloggcamparnas” egna faktabank.  För mig nu snarare en nostalgisk ”walk down memory lane”!

Som sagt. Wiki FTW (och Google med. Men kanske inte lika mycket Woofer).

One thought on “Woofer, Google och Wiki FTW – adda dina favoriter i min Wikifavoritwiki

  1. Pingback: Om mitt skrivande

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>