Halvleksrapport – #nextevent

The Next Event

The Next Event - opening

Ni som följt uppdateringarna via Twitter har nog redan ett hum om vad som skett innanför Södra Teaterns väggar denna förmiddag.

Först ut var Mats Gustavsson, grundaren av Wednesday Relations (och designare av Absolut Vodkaflaskan!) att hälsa alla välkomna,  följd av ”eventregissören”  Johan Ronnestam som invigde oss i hela tanken bakom The Next Event. För  Johans del handlar det om att fömedla sin passion: kommunikation, innovation och att få människor att tänka nytt, och hans vision med detta seminarium är att i ett väldigt brett spektrum belysa vad som håller på att hända i mediebranschen och i samhället i stort.

Det handlar bland annat om nya krav (underhållning, innovation, kreativitet, interaktivitet), nya mötesplatser (internet och allt vad det innebär) och nya sätt att kommunicera vilket i sin tur kräver sin förändring hos oss alla. Allt, från reklam till affärsutveckling, kommer att flyta ihop allt mer och gör att vi måste tänka i helt nya banor.

Förste talare ut på scen var Peter Lilliehöök, historikern/estradören som står bakom Stockholmiana.se och som sin yrkesvana trogen tog med med oss på en (halvt långdragen…) resa bakåt i tiden. Genom att peka på stora historiska personer och händelser försökte han dra paralleller till dagens reklamsamhälle (till exempel att Olaus Petri var en stor copywriter av sin tid, missionsmunken Ansgar en sin tids varumärkesstrateg och Carl XII någon som verkligen förstod vikten av skapa ett varumärke kring sin egen person). Kul med ett annorlunda perspektiv, men tror personligen att det finns andra och annat som vi har mer att lära oss av idag…

Kommunikatören/copywritern Per Torberger, som bloggar på persvarld.se, vände istället blickarna framåt för att prata om hur det nya medielandskapet ser ut och vilka fallgropar vi kan behöva se upp för där. Han tog bland annat upp det som de flesta tar upp just nu – journalistik, affärsmodeller och hur vi ska få ekvationen att gå ihop och drev ett väldigt utförligt och intressant resonemang kring intressen och behov och hur vi ska få dessa två motsatsförhållanden att mötas (får återkomma med detaljer i ett senare skede). Han pratade också om troliga och otroliga skeenden och om hur olika tekniker, semantisk webb, Googles ekonomi, bortfallet av traditionella medier etcetera kommer att påverka framtiden på olika sätt. Per avslutade med att oavsett vad framtiden kommer att innehålla, handlar det om att tänka om och tänka nytt på alla plan (och så bad han om ursäkt för att ha alldeles för mycket att säga på alldeles för kort tid…).

Efter en mingelvänlig men lååång kaffekö-paus klev unge Leo Razzak, projektledaren för ”Elektra/Sharaf Hjältar” på Fryshuset, in på scen för att ge oss insikter i hur man kan få människor att bryta invanda mönster och ändra perspektiv, om hur delar av samhället funkar IRL och om vikten av att satsa på förebyggande insatser. Med underbar närvaro, lysande engagemang och härlig humor belös han bland annat hur viktigt det är att ha relationer till de människor du vill hjälpa eftersom det annars är extremt svårt att skapa en förändring.

Han pratade också om hur man jobbar med utbildningar på Fryshuset – att man försöker tänka utanför den klassiska skolboxen genom att bland annat integrera olika ämnen i projekt. Inte minst poängterade han att det faktiskt finns en värld utanför social media (…) och att det är en rätt läskig värld, inte alls så vacker som presentationerna om den digitala världen målar upp. En aspekt nog så viktig att komma ihåg!

Att sammanfatta Leo i ett blogginlägg ger honom egentligen ingen som helst rättvisa – han är en person som på alla sätt ska upplevas (och något som publikens varma applåder bekräftade på alla sätt). Men får du inte möjligheten att uppleva honom live, kan du i alla fall så länge bära med dig hans tes att ”nyckeln till framgång är en identitetsfråga”….

Elia Mörling

Elia Mörling - Tribaling

Sist ut innan lunchpasset gjorde Elia Mörling, grundaren av Tribaling (och ägare av eventets coolaste yrkestitlar -  ”social designer” och ”klanstrateg”!) entré. Även Elia pratade om identitet, om än med en något annan inriktning. Inte helt oväntat var temat i hans framträdande ”tribes” och han gav oss en försmak på  framtidens målgruppsdefinition.

Enligt Elia konsumerar vi för att existera, bygga identitet och få tillhörighet. Han klargjorde även att identitet inte är någonting som ges till oss i ett färdigt paket utan något vi utformar tillsammans med andra, Han menar att identiteten byggs upp genom berättelser och ritualer och att även  konsumtion kan betraktas som en ritual.

Elia ställde frågan på vilket sätt varumärken hjälper till att utveckla kunders identitet och bland hans tips (eller snarae ”beordringar”) kan nämnas: ”tänk på ditt vaumärke som ett socialt klister” och ”slå dig fri från traditionellt målgruppstänk”. Mer tribestänk och större ”verktygslådor” är en väldigt banal sammanfattning av hans framträdande, men får vara mina sista ord här innan lunchen på Södra Bar.

Återkommer i eftermiddag!

13 thoughts on “Halvleksrapport – #nextevent

 1. @Richard: Oj så fina ord, tack! Tyvärr hinner man ju inte vara så analyserande när det ska lyssnas och bloggas samtidigt, men kul att höra att det inte bara blev rappakalja i alla fall :)

  @jon: Har vidarebefodrat WP-credden till den som ska ha det: http://jnystromdesign.se/ Men håller med dig, blir lycklig varje gång jag är inne här :) Ang Per Torberger missade jag Twittrandet just då, så vet inte specifikt vad det handlade om… :/

  @christian: yupp she’s good! Och så fick vi ju äran att se en gigantisk bild av dig och en daimstrut (tror jag det var) på vita duken. Händer ju inte varje dag :P

 2. @Richard: Oj så fina ord, tack! Tyvärr hinner man ju inte vara så analyserande när det ska lyssnas och bloggas samtidigt, men kul att höra att det inte bara blev rappakalja i alla fall :)

  @jon: Har vidarebefodrat WP-credden till den som ska ha det: http://jnystromdesign.se/ Men håller med dig, blir lycklig varje gång jag är inne här :) Ang Per Torberger missade jag Twittrandet just då, så vet inte specifikt vad det handlade om… :/

  @christian: yupp she’s good! Och så fick vi ju äran att se en gigantisk bild av dig och en daimstrut (tror jag det var) på vita duken. Händer ju inte varje dag :P

 3. Pingback: Smicker: Smicker på The Next Event | Facebook

 4. Pingback: The Next Event – spännande mix gav inspirerande dag

 5. Pingback: The NEXT Event. Ett tack till er som var där och er som inte var där! — Blog of Ronnestam

 6. Pingback: The Next Event – spännande mix gav inspirerande dag - Framtidens land

 7. Pingback: Blev Freak Girl istället för Geek Girl – men bjuder på bloggtips ändå #ggm10 | The Jennie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>