Kanelbullens dag och @ndr@ bullar

Av alla speciella datumdagar tror jag att dagens kan vara den allra märkligaste (även om det finns flera inom samma kategori). Kanelbullens dag – snacka om att känna sig på kanelen när man ser ordet helt seriöst inbakat i almenackor.

Men bullar i ugnen är ju populärt (…) så varför inte? ”Traditionen” instiftades av Hembakningsrådet 1999 för att fira deras 40-årsjubileum (samt sockra på vetebrödskonsumtionen får man förmoda) och sen dess är den 4:e oktober årligen tänkt att vara svenne banans gemensamma baka-bulle-dag.

På den formmässigt verkligen hembakta sajten Kanelbullensdag.se kan du läsa mer om hela kanelbulledagsfenomenet och få gott om annan bullrelaterad fakta och inspiration. Och behöver du kanelbullefiera en utlandsvän är kanelbulle.tv ett annat…ja, inte tips kanske, men ett annat…”något annat” helt enkelt.

En kanelbulle jag dagen till ära tänkte uppmärksamma är den här: @ (oftast omnämnd ”at-tecken” och ”snabel-a” men enligt Wikipedia även kallad ”alfaslang” och ”alfakrull”, benämningar som dock gått mig helt förbi).

Historien bakom @-tecknet går bra mycket längre tillbaka i tiden än både webb, tangentbord och till och med skrivmaskiner. Exakt hur långt tillbaka och till vad tvistar de lärda om, men det finns i alla fall skriftliga bevis från så tidigt som 1600-talet då tecknet använts för att markera ”pris per styck” (à-pris).

Att det började @:as i e-postadresser för att skilja mottagarens namn från domänens, har vi  Ray Tomlinson att tacka för. Söker du lite lättsam nördläsning denna bullsöndag ska du verkligen läsa hans historia om hur han skickade världens (förmodligen) första email och varför han valde just at-tecknet. Missa heller inte sidan där han tydliggör att det inte var han som uppfann @ i sig – en bland många misstagna bedrifter som människor verkar ha tillskrivit honom.

Trots att Rays hemsida litegranna känns som en övervintrad hippie, kvar i det glada 70-tal då den första eposten skrevs, är sidan rätt rolig att länka sig runt och vidare i. Till exempel leder en länkkedja mig rakt in i artikeln ”@ – A Sign of Times” – en text som visar sig vara ursprungligen publicerad på svenska i Svenska Dagbladet, 3:e oktober1994, och skriven av svenske journalisten Karl-Erik Tallmo (bland annat grundaren av den tidiga webbkulturskriften The Art Bin). Artikeln må vara lite av en surdeg, men ”den-lilla-världen-symptomet” gör åtminstone mig glad :)

Men, men. Tillbaka från 3:e oktober till 4:e oktober, från bin till bun och från @ till riktig kanelbulle.
Tänkte du kavla upp ärmarna och börja baka idag – varför inte göra det till skönt beat från Hugg and Pepp? Låten, såklart, KANELBULLE!

One thought on “Kanelbullens dag och @ndr@ bullar

  1. I am from united states. I only read English. I found a very old Bible from 1846 from my ancestors. Someone has handwritten in it on front and back pages, but its in Swedish. The bible is published with one side of page in English and the other side Swedish. I cannot read the handwriting. I goggled one word from it- ”gifvitt” and it went to this website. Do you know this word? Thank you..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>