Twitter ändrar status!

Twitter

Twitter har tänkt till...

Bland de officiella ”webbtjänstbloggar” jag följer finns Twitter Blog, där jag titt som tätt och i formuleringar som faktiskt överstiger 140 tecken, kan läsa om vad som händer på Twitters utvecklingsfront. Brukar tycka innehållet är kul och hyfsat intressant och värt att återge i ett RT då och då, men inte så mycket mer.

Men. Ikväll fastnade jag lite extra för (går)dagens bloggpost eftersom den både innehåller ett stycke Twitterhistoria och dessutom insiktsfullt berättar vad som kan hända när man lämnar en tjänst (åtminstone delvis) i händerna på sina användare.

Så vad är det som händer? Ja (förutom att det fått rubriksätta dagens Twitterbloggpost) – det som i alla fall hänt Twitter är att tjänsten muterat och växt till något som är snarlikt sin ursprungliga karaktär men till sin storlek och form ändå helt annorlunda.

Har du det minsta lilla intresse för Twitter rekommenderar jag att läsa det korta inlägg som kan sägas vara både ett  insiktsfullt statement, ett ”erkännande” av sina användare och en stor liten sak i Twitters drygt treåriga historia.

Nedan finner du inlägget fritt översatt till svenska (något jag valt att göra eftersom jag, trots att innehållet kan verka banalt, tycker att det är alldeles för fint och för Twitterviktigt för att någon Google translate-fientlig svensktwittrare ska gå miste om essensen):

Vad händer?
(fritt översatt från Twitter Blog: ”What’s Happening?”):

”Ursprungligen var Twitter tänkt som en mobil  statusuppdateringstjänst  -  en tjänst som skulle göra det enkelt att hålla kontakten med vänner och familj genom att skicka och ta emot korta, frekventa svar på frågan ‘Vad gör du?’.

När vi lanserade tjänsten valde vi dock att utelämna något. För att behålla sin enkelhet ställde Twitter inga krav på att användare skulle bekräfta sina relationer till varandra . Istället lämnade vi saker och ting öppet.

Människor, organisationer och företag började snabbt utnyttja tjänstens öppna nätverk för att dela med sig av precis vad som helst, och ignorerade därmed helt den ursprungliga frågan, till synes som en strävan mot att både ställa och besvara en annan, mer omedelbar fråga: ‘Vad händer?’.

Ett enkelt textinmatningsfält begränsat till 140 tecken var allt som behövdes för kreativitet och påhittighet att frodas.

Visst, någon i San Francisco kan ju mycket väl i just det här ögonblicket besvara frågan ‘Vad gör du?’ med uppdateringen ‘Njuter av en utmärkt kopp kaffe’. Sett ur fågelperspektiv blir det dock tydligt att Twitter inte enbart handlar om dessa personliga funderingar.

Mellan dessa koppar kaffe bevittnar människor olyckor, organiserar evenemang, delar länkar och nyheter, rapporterar saker deras pappa säger och mycket, mycket mer.

Den grundläggande, öppna Twittermodellen skapade en ny typ av informationsnätverk och tjänsten har för längesedan vuxit ur sin karaktär av att vara en ”personlig statusuppdaterare”.

Twitter hjälper dig att dela och upptäcka det som händer nu bland alla de saker, människor och händelser du bryr dig om. ‘Vad gör du?’ är inte längre den rätta frågan, så från och med idag har vi förkortat frasen.  Det Twitter frågar nu är: ‘Vad händer?’

Vi förväntar oss inte att det här förändrar hur folk använder Twitter, men det kanske kommer att göra det hela lättare att förklara för din pappa.”

PS. Till skillnad från Twitters bloggpost så går den här att kommentera….

Uppdaterat: Det sociala PR-geniet Brian Solis har förstås också uppmärksammat Twitter omformulering och skrivit ett intressant inlägg kring ämnet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>