Det twittrande gymnasiet

Denotwittarnde systern (och dyrköpta, inte-såå-så-goda-café-maten)

Den otwittrande systern...

Vad är nyttan med Twitter? Emanuel Karlsten ger ett av många svar på den frågan i dagens radanmärkningar (förövrigt ej att förväxlas med Dagens radanmärkningar, tidningen han precis lämnat till förmån för Expressen).

Själv försöker jag numer på så gott som daglig basis besvara den frågan – både för kunder i mitt arbete och för otwittrande vänner och familj som antingen inte förstår vad det är jag egentligen jobbar med, eller bara vill veta varför de borde eller inte borde gå med.

Allt med Twitter är givetvis inte nytta, men ibland poppar det upp exempel där huvudet träffar rakt på nyttospiken, och ett sådant sprang jag på idag.

Under en dyrköpt cafélunch tidigare idag, nämnde min18-åriga syster i förbifarten ”ja, just det, min skola har börjat Twittra”. Själv lät hon semi-exalterad, men jag blev förstås eld och lågor och ville genast kolla upp.

”Min skola” är Frans Shartaus gymnasium på Södermalm i Stockholm, och mycket riktigt finns de på Twitter sedan den 24 november 2009. Exakt vem som twittrar framgår inte riktigt, men jag gissar på expeditionen (kallas det fortfarande så?), och i vilket fall tycker jag de är ett exceptionellt exempel på hur twitter kan användas ur nyttosyfte:

Frans Shartau gymnasium på Twitter

Frans Shartau gymnasium på Twitter

Men. Nyttan till trots är det inte oproblematiskt. I Frans fall spelar det ingen roll att de använder en ”modern kanal” på ett, utifrån sin verksamhets roll, utomordentligt sätt eftersom målgruppen för deras kommunikation, eleverna, inte finns på Twittter (i alla fall inte att döma av det ringa antalet – fyra – followers). Inte ens min syster finns på Twitter (och då är hon som sagt ändå syster till mig…).

Skulle Frans Schartau göra sig bätte på Facebook? Ja, antagligen skulle de nå fler där.  Ändå kan jag inte låta bli att verkligen gilla Twitter-initiativet och hoppas innerligt det kan inspirera fler. Liksom jag varit inne på förut behöver svenska skolan genomgå förändringar på många plan. Tänka om, tänka nytt och tja, ibland kanske just tänka Twitter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>