Idag är våra gator googlifierade

Jo, det var ju redan en nyhet igår, men för er som händelsvis skulle råkat ha missat: Idag släpps förmodligen alltså Google Streetview även i Sverige (bara typ nästan 3 år efter det lanserades ”over there” och bra länge efter både hitta.se och eniro.se erbjudit liknande typ av tjänst – dock utan att integrera användargenererade bilder, vilket Google gör idag).

I Googles pressmeddelande i april, 2009, deklarerade vår svenska Googlekvinnan numero uno, Stina Honkamaa, nyttan med spana-gata-tjänsten:

”Genom att visa hur gator ser ut i verkligheten är det lättare för människor att navigera och hitta rätt. Du kan bland annat titta på ett resmål innan du besämmer dig för att boka resan, bestämma mötesplats med vänner eller titta på ett område där du funderar på att köpa hus. Det ger också nya och spännande möjligheter för företag och organisationer som kan visa exakt var deras kontor eller lokaler ligger”.

Själv tycker jag nog att det baserat på den beskrivningen är mer kul än just användbart kanske (har svårt att se mig själv boka en resa baserat på en Googleview…) men ibland är kul bra nog. Och klickar man sig in på nyttodeklarationen hos google.com presenteras faktiskt en rad med andra argument om varför just Google Streetview är så bra, både för privatpersoner och företag.

Ska bli spännande att se om någon lyckats med försöken att göra sin fejja synlig någonstans (enligt Google ska ju alla eventuella ansikten som förekommer i bild ”smudgas” ut så att ingen blir igenkännlig). Ändå kan jag inte låta bli att hoppas att något sådant här, som Eniro själva uppmärksammade i sin blogg igår (och som även @dreadnallen uppmärksammade, tillsammans med en serie av andra lustiga, kanske-eller-kanske-inte-fake-bilder från Eniro gatuvy), råkat slinka med någonstans.

Vill du spana in befintliga Google Streetview-konstigheter - än så länge endast i icke-Sverige förstås – så finns det också sajter för det (älskade, älskade internet). Spana bland annat in gstreetsightings.com och maila in egna ”ehums??” om och när du hittar dem!

För ”instant fniss”, bjuder jag annars på det här:  ”Street View: Behind the scenes”:

6 thoughts on “Idag är våra gator googlifierade

  1. Pingback: Idag är våra gator googlifierade

  2. Pingback: J. Nystrom Design » Blog Archive » Google Streetview + PhotoSynth = Sant?

  3. Jajamen. Mer kul än nyttigt än så länge, men inte behöver man vara alltför fantasifull för att se några av de nyttor som Google räknar upp: Lättare att navigera i en okänd stad, att kunna bilda sig en uppfattning om ett resmål (även om man förmodligen använder sig av andra eminenta resetjänster som beslutsunderlag) ;) eller kolla in ett bostadsområde som man funderar på att flytta till.

    Nu hoppas jag att vi får klarhet i de här konstigheterna hos Eniro. Jag hoppas verkligen att det är en riktigt smart marknadsförare som ligger bakom. KUL är det i alla fall! :)

  4. Ehum, glömde nämna att jag tycker att den gulliga Google-filmen verkligen ser ut att ha producerats i enlighet med deras motto ”Don’t be evil”. Frågan är om man får mer eller mindre förtroende för ett företag som anstränger sig så hårt för att framstå som ”goda”?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>