Ny rapport om svenskarna och internet, men inte minst #dcode!

Det är (som vanligt…) lite brådar dagar på jobbet. Mycket analys och strategi, kundmöten och planering, konferensförberedelser och gud vet allt (eller nej, det gör han nog inte). Kan inte säga för mycket om för mycket, förutom att jag äntligen tvingas lära mig mer om bland annat Facebook och hur du som företag kan dra mest nytta av denna inte alltid helt enkla ”webbvärld” (har du inte läst Jesper Åströms bloggpost kring hur man som företag ska välja mellan grupp, community- eller fanpage, så rekommenderar jag att du gör det!).

Disruptive CodeJo, och så lanserade vi idag vår nya sajt Disruptive Code (liksom twitterprofilen @disruptivecode och hashtagen #dcode) helt tillägnad höstens stora konferens med samma namn, som jag fastän jag på alla sätt och vis är jävig i fallet, tror kommer bli ett höjdarevent för alla som är intresserade av det coolaste inom webbutveckling.

Men, för att lämna ”mitt” en stund, tänkte jag egentligen bara tipsa om att World Internet Institute idag kommit ut med en ny rapport kring svenskar och internetvanor (Svenskarna och Internet 2009). Eller snarare (vilket jag fick bekräftat efter att ha ringt och hört efter) – siffrorna bygger på samma undersökning som lade grunden till den rapport med samma namn som publicerades i november, men den som släpps nu innehåller cirka 70-80 % hittills helt opublicerad statistik.

Har bara knappt hunnit panikögna igenom, men vet av erfarenhet att det som presenteras brukar vara relativt intressant. Så har du mer tid än jag, ladda ner och läs på (vilket jag förstås också kommer att göra, bara inte precis just nu).

Så här sammanfattar i alla fall .se rapporten i sitt pressmeddelande (samma text som du hittar på WII:s sajt):

”Stora skillnader i internetanvändning
Den socioekonomiska bakgrunden avgör hur tidigt barn lär sig att använda Internet, visar rapporten Unga svenskar och Internet från World Internet Institute, .SE och Medierådet. Trots att nästan alla barn har tillgång till Internet i skolan, är det i hemmet som barn lär sig använda nätet – först i gymnasieåldern används datorer dagligen i skolan. Barn till välutbildade föräldrar kommer till skolan väl förberedda för att använda Internet, medan många barn till mindre välutbildade föräldrar börjar skolan utan större erfarenheter av nätet.

– Det är viktigt att man i skolan uppmärksammar dessa stora skillnader i interneterfarenhet bland barnen, säger Olle Findahl, forskningsledare vid World Internet Institute.

Barn börjar allt tidigare att använda Internet – idag använder varannan fyraåring nätet. Det innebär att många barn har erfarenhet av Internet och datorer redan innan de börjar skolan men  interneterfarenheter skiljer sig åt beroende på föräldrarnas utbildningsbakgrund. Bland barn till högutbildade föräldrar är det sju av tio (67 procent) som använder Internet åtminstone någon gång i veckan medan motsvarande andel vardagsanvändare är en av fyra (25 procent) bland barn till lågutbildade föräldrar.

Internet finns i skolan men används inte
Trots att 92-99 procent av alla skolbarn uppger att de har tillgång till dator och Internet i skolan, används inte datorn i skolan dagligen förrän eleverna är i övre tonåren (18-19 år). Elever får mycket sällan skoluppgifter som inkluderar internetanvändning, det är därmed inte något lärarna anser viktigt för skolarbetet. Ungdomarna däremot använder Internet på fritiden i hemmet och som ett hjälpmedel för skolarbetet genom att skaffa information relaterat till det.

Flickor mer aktiva än pojkar på nätet
Flickor använder Internet på ett mer varierat sätt än pojkar och de börjar sin användning tidigare. De chattar, bloggar, följer och kommenterar varandras bloggar, kommunicerar via instant messaging (IM), är medlemmar på sociala nätverkssajter samt laddar upp videos och foton tidigare och i större utsträckning än vad pojkar gör. Trots flickornas större internetvana och mer avancerade användning rankar pojkar sig själva som tekniskt kunniga i högre grad än flickor.

– Det är anmärkningsvärt att flickorna trots sitt mindre intresse för teknik och nya tekniska prylar har erövrat Internet och i många avseenden är mer aktiva och flera år före pojkarna när det gäller användandet av Internet. En orsak är säkerligen att de själva producerar det innehåll som intresserar dem, säger Olle Findahl forskningsledare vid World Internet Institute.

I åldern 12-13 år skriver var femte flicka på en blogg och kring 20-årsåldern är mer än hälften dagliga bloggare. Till dessa kommer sedan de som tidigare skrivit på en blogg men inte gör det längre. Det sammanlagda resultatet blir att fyra av tio unga kvinnor skriver eller har skrivit en egen blogg. Sju av tio läser andras bloggar. Bland ungdomar 12-15 år, är också flickorna mer aktiva i de sociala nätverken; här utgör de två tredjedelar av medlemmarna.

Pojkar och spel
Spel på Internet utgör för många barn den första kontakten med nätet och är en dominerande aktivitet hos både pojkar och flickor upp till skolåldern. Då minskar flickornas spelande och ersätts av andra kommunikativa aktiviteter. Hos pojkarna däremot utgör det dagliga spelandet en dominerande aktivitet genom hela tonårstiden och två av tre pojkar spelar åtminstone 1-3 gånger i veckan ända upp i 20-årsåldern.

Hoppas återkomma med tankar så fort jag haft tid att odla några!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>