Webb och politik i minut och parti – med UR är valet ditt!

Politik och sociala medier. Hoppas du inte hunnit tröttna på orden, för de är hetare än någonsin och ska med fördel uttalas tillsammans.

Häromveckan var jag, efter den lilla politik- och socialamedierdebatten på Medieinstitutet, på releasefesten av boken Politik 2.0 (ska snart sätta tänderna i mitt exemplar – gör detsamma med ett eget och läs mer om hela det fantastiska projektet här). Och samma dag träffade jag på @lindapierre, projektledare och programmarknadsförare på UR, som då började berätta om ett nytt, socialmedialt politiskt projekt – ”ditt parti” -  som även de kickat igång.

Blev påmind om det igår och självklart förtjänar det att pratas mer om.

UR - "Valet är ditt"Ditt parti” är en alltså en sprillans ny UR-applikation som ska trigga fler unga (läs: förstagångsväljare, som i år tydligen är rekordmånga) att engagera sig i valet genom att aktiveras, känna delaktighet och få möjlighet att tänka till och påverka.

Med ditt parti får man göra precis det som namnet säger – skapa sitt eget parti, själv försöka skaffa röster och genomföra sin ”valkampanj” i, *trumvirvlar*, sociala medier!

Det vill säga, den som skapar ett parti kan på samma sätt som alla ”riktiga politiker” faktiskt idag har möjlighet att göra, sprida sitt parti och dela sina ståndpunkter och budskap på Facebook och Twitter eller genom en egen röstfiskarwidget på bloggar. Dessutom har UR tillsammans med bloggnätverket Bloglovin´ en bloggtävling kopplad till hela grejen, där den med flest röster den 19 september klockan 20.00 – alltså samtidigt som vallokalerna bommar igen – vinner ett pris.

Ambitionerna med projektet är, som UR formulerar det, att ”detta kan få målgruppen att tänka till och därmed engagera sig i de frågor som de tycker är viktiga. Genom att sedan sprida sina åsikter i de sociala medierna hoppas vi att diskussionen kring frågorna fortsätter. I topplistan kan man inte bara se vilka partier som fått flest röster utan också vilka frågor som är de som allra flest (som skapat sig partier) anser är viktiga.

Utöver ”ditt parti”-tjänsten gör UR även själva en rejäl bloggsatsning för att skapa ännu mer  dialog kring valet. Och med tanke på att det just är UR (U t b i l d n i n g sradion…) är bloggkrutet förstås av utbildninginriktad karaktär.

Nyligen kickade man igång ”Valbloggen”, som riktar sig mot lärare (och där jag upptäckte att Internetkunskap, som jag är inblandad i, ligger med bland länktipsen :)) samt ”Personligtbloggen”, där ungdomspolitiker får komma till tals i radioprogrammet ”Personligt val”. När valet kryper riktigt nära kommer desutom en videoblogg kopplad  till tv-serien Kära medborgare (medieintegration – wohoo!) sättas i rullning.

UR:s valsajt (liksom Facebook och Twitter) kan du läsa mer och vill du (oavsett ålder…) skapa ditt eget parti gör du det här.

I skrivande stund har 86 patier skapats (jag inte däribland. än.), varav tre inom kategorin Media (”gratis morgontidning åt alla” kommer tyvärr inte få min röst…).

Min spontana reaktion: Snygg sajt (som av någon anledning för mina tankar till Svenska Kyrkans tokmysiga bönesajt), kul och engagerande idé som borde kunna få spinn, men ett minus för att menyerna är flashbaserade vilket omöjliggör direktlänkande av typen ”inom kategorin Media” (meningen ovan som jag annars gärna länkat till vettig landningspunkt).

Men på det stora hela alltså – tumme upp och hålla-tumme för att fler gillar idén. Sen har jag har alltid diggat Utbildningsradion. De producerar bra (och stundom riktigt bra) material och jag tycker att de även börjat göra riktigt schyssta satsningar på webben – inte bara i valfrågan, utan överlag. Så känner du en förstagångsväljare (@citysessan, lyssnar du?!) – kanske värt att tipsa om?

Typ-nästan-relaterat: Är du tävlingssugen på annat håll och vill vinna ett finfint pris redan nu i veckan, så hasta över till Jardenberg.se och hjälp @jocke sätta en vinnande rubrik (been there, not yet done it)!

Och vill du ”bara” läsa om att vinna över svårigheter, läs @mymlan och hennes overload. Sen kan du fortsätta med att läsa resten av hennes poster de senaste dagarna. Sofia Mirjamsdotter skriver alltid bra, men senaste veckan tycker jag hon varit extraordinär!

4 thoughts on “Webb och politik i minut och parti – med UR är valet ditt!

 1. Kul att du tipsar om UR:s nya applikation/tjänst! Det vore verkligen roligt om detta tog fart och vi fick se en crowdsourcad lista över vad folk faktiskt tycker är viktigt och då pratar jag sakfrågor och inte partifärger. En annan sak värd att nämna är att när du väl skapar ditt parti så väljer du en hjärtefråga och två andra åsikter. Dessa antingen hittar du i en lista eller så formulerar du din egen åsikt. Det fina är att din åsikt sen hamnar i ”förslagslistan” för andra att välja mellan, användargenererat ska det va! :)

  Som du säger så är tanken ursprungligen att det här är en tjänst riktad till förstagångsväljare för att få dem att fundera över vad de verkligen tycker. Men det hindrar ju definitivt inte oss andra från att säga vad vi tycker här också. Personligen tycker jag mitt parti ”Gratis wifi” borde få några fler röster :) http://ur.se/dittparti/parti=157 (även om jag som UR anställd inte kan vinna…)

  Let the campaign begin!

 2. Kul att du tipsar om UR:s nya applikation/tjänst! Det vore verkligen roligt om detta tog fart och vi fick se en crowdsourcad lista över vad folk faktiskt tycker är viktigt och då pratar jag sakfrågor och inte partifärger. En annan sak värd att nämna är att när du väl skapar ditt parti så väljer du en hjärtefråga och två andra åsikter. Dessa antingen hittar du i en lista eller så formulerar du din egen åsikt. Det fina är att din åsikt sen hamnar i ”förslagslistan” för andra att välja mellan, användargenererat ska det va! :)

  Som du säger så är tanken ursprungligen att det här är en tjänst riktad till förstagångsväljare för att få dem att fundera över vad de verkligen tycker. Men det hindrar ju definitivt inte oss andra från att säga vad vi tycker här också. Personligen tycker jag mitt parti ”Gratis wifi” borde få några fler röster :) http://ur.se/dittparti/parti=157 (även om jag som UR anställd inte kan vinna…)

  Let the campaign begin!

 3. En sak till, tävlingen som pågår nu och fram till 19 sept gäller alla som skapar partier (endast privatperson kan vinna dock). Bloggtävlingen med Bloglovin' drar igång i nästa vecka och är en separat grej, en tävling i tävlingen kan man säga med kortare period och egna priser.

  Tjing

 4. Pingback: Valet är ditt – Få ungdomar till politiskt ställningstagande « Utbildningsbloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>