Livet Hemma med Ikea – skarp sajt med bloggar och blunder

Jag har precis påbörjat vad som kommer att bli en lång och arbetskrävande (men rolig!) renoveringshöst och har nu därför hyfsat stor tankefokus på hemmaliv och inredning. Inte helt otippat (svensk som man är…) kommer en del nya lägenhetsprylar att inhandlas hos herr Kamprad, och påpassligt nog finns det just nu även i webbsammanhang ett och annat att skriva om Ikea. :)

För ett par dagar sedan lanserade Ikea nämligen ”Livet Hemma”, en betasajt som i helgens nyhetsbrev såldes in med följande ord:

”Älskar du precis som vi allting som har med heminredning, design och hemmaliv att göra? Då ska du inte missa LIVET HEMMA – höstens mest hemkära sajt. Här kan du följa vår blogg, frossa i inredningsreportage, trendspaningar och dela med dig av dina bästa heminredningsidéer”.

Personligen gillar jag den bloggbetonade sajten skarpt – alltifrån design, kategorier och val av widgets till redaktionellt innehåll och Facebookintegration (Facebook Connect).

Tar du någon minut på att registrera en profil får du även tillgång till en egen sida/blogg där du enkelt kan skapa inlägg med fokus på inredning och design (denna fokus kommer ”naturligt” eftersom du utifrån en dropdownmeny, i samband med publicering av inlägget, måste kategorisera det utifrån ”rum” och ”stil”, men sedan också får tagga det med egna nyckelord).

Du rubricerar, skriver och bifogar smidigt bilder och/eller Youtube- och Vimeoklipp, och även om du inte kan gå bazookas i någon HTML-kod (det vill säga, möjligheten att formge texten i dina inlägg är obefintlig…något man i framtiden kanske kunde utveckla åtminstone litegrann), så tycker jag att det enkla upplägget fungerar, inte minst mot den breda målgrupp jag uppfattar att sajten riktar sig mot.

Inläggen på Livet Hemma går i alla fall i sin tur enkelt att dela på Facebook, Twitter eller via mail, kommentera samt via ”tummen-für-alles” (…) gilla på Facebook. Som inloggad besökare kan du också bokmärka och därmed lätt hitta tillbaka till både egna och andras särskilt intressanta inlägg. Dessutom har Ikea varit smarta nog att koppla på en Twinglytjänst, vilket gör att det automatiskt visas om och när någon bloggare i den Ikea-externa bloggosfären valt att länka till ett Livet Hemma-inlägg.

En annan del av Livet Hemma, också en rätt kul nyhet, är avdelningen Köp & Sälj, som är ett unikt samarbete mellan Ikea och Blocket. Och tanken bakom detta förklarar Ikea vidare i sitt nyhetsbrev så här: 

”Här kommer massor av begagnad heminredning från IKEA att byta ägare och förhoppningsvis få långa och lyckliga liv i sina nya hem. Russinet i kakan får du som är IKEA FAMILY medlem eftersom du annonserar gratis på sajten!

Också här tycker jag att Ikea levererar en riktigt rolig idé (även om den inte är helt ny…dock med den viktiga skillnaden att Ikea nu, efter vissa tvister, tar saken i egna händer), och jag tycker det känns klart mer inspirerande att läsa annonser på Livet Hemma än på Blocket (been there and seen that look far, far too long…).

Men. Gjorde igår av en slump en lite fadäsartad upptäckt gällande kopplingen Blocket – Ikea, det vill säga vad som styr vilka Blocketannonser som automatiskt också hamnar på Ikeas ”Köp & Sälj”-sajt. Inför renoveringen av min lägenhet måste jag nämligen tömma den på prylar, och i det ingår bland annat att bli av med en soffa. Jag lade upp den på Blocket igårkväll och fick bara någon timme senare respons via mail av en intresserad köpare. I hennes mail kom också automatiskt länken till min Ej Ikea...annons med – och jag upptäckte då att den gick till Livet Hemma (där var alltså där och inte på Blocket som hon upptäckt den).

Det ”fadäsroliga” är bara att min skinnsoffa inte är en Ikeasoffa. Faktum är att den är så lite en Ikeasoffa man kan komma (specialdesignad och en gång i tiden dyr som attan och bla, bla, bla) att jag ville få med det i rubriken på min Blocketannons (citat inredningstokiga mamman: ”ha med det i rubben, det är ett plus!”).

Följaktligen blev min Blocketrubbe: ”Skinnsoffa med unik form (Obs! Ej Ikea/Mio)”. Och vips har annonsen hamnat på sajten där du ”kan sälja och köpa begagnade IKEA möbler”.

;)

Nej, jag kan inte låta bli att tycka att det är lite komiskt. Men ur ett Ikeaperspektiv kanske man borde sätta någon på att utveckla sökkriterierna för annonsurvalet en aning…

I övrigt – en stor *gilla* från mig på Ikeas nya aktiviteter! Och ett PS till alla det kan tänkas intressera: i skrivande stund är soffan fortfarande till salu…

Uppdatering: Soffan är såld. Till någon som hittat den på Blocket. Allt i sån ordning alltså. :P

2 thoughts on “Livet Hemma med Ikea – skarp sajt med bloggar och blunder

  1. Pingback: jardenberg kommenterar – 8 Sep, 2010 #jjk — jardenberg unedited

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>