Hej igen. Jag har något att säga, och jag börjar med några ord om #Egypten

Jo, den här bloggen må ha varit död ett tag, men – länge leve bloggen!

Nu tänkte jag köra igång igen här. Känns som ett väl valt tillfälle, inte minst med tanke på allt som just nu pågår i Egypten.  Det får mig att åter inse hur priviligerad jag är som bor i ett land där yttrandefrihet är en självklarhet. Och där internet ännu inte är stängt (…). Inte minst visar det också än en gång varför det är så otroligt viktigt att slåss för dessa friheter och rättigheter.

När jag för nästan exakt två år sedan (januari 2009) besökte Egypten (för övrigt samma vecka som ”alla” plötsligt flyttade över från den tidens populära mikroblogg Jaiku till den då svenska, starkt Twitterkonkurrerande tjänsten Bloggy och jag efter en veckas nätfrånvaro kom hem och fattade i n g e n g e t i n g…) – då kom jag i kontakt med en Egyptier, Ali, som berättade om svårigheterna att uttrycka sig fritt där nere. Att folk med ”fel åsikter” stängdes ner på Facebook, att många utländska sidor blockerades, att människor riskerade både fängelse och död om de yttrade politiskt provocerande saker och att om man var ”smart” aktade man noga sina ord på internet.

Samtalet med Ali (som jag fortfarande minns med obeskrivlig värme) blev en intervju, ”En vardagsprofet i gatulivets Egypten” kort därefter ”publicerad” som skrivuppgift i en kurs jag då läste på Medieinstitutet. Har du ett par minuter över får du gärna läsa den. Inte för att ge prov på min skrivkunskap, utan för att ge en bild av Egyptien, det egyptiska folket, det politiskt korrupta samhälle de länge levt i och inte minst av den kämparglöd och sociala kärlek som åtminstone jag såg lysa stark hos den egyptiska kille* jag intervjuade.

*liten fotnot bara, det är inte hans riktiga epostadress i texten.

Mycket mer har jag inte att säga just nu. Förutom att jag är otroligt tacksam över min möjlighet att faktiskt kunna blogga. Om i stort sett vad jag vill. Och nu är alltså tanken att jag ska göra det lite mer regelbundet igen…. Vill du också vara med och kämpa för större yttrandefrihet i världen, finns det många sätt att göra det på. En sida jag blev tipsad om på Facebook idag (tack Maria Hägglöf) är accessnow.org. Bakom den står organisationen Access – ”a new global movement for digital freedom”. Har inte hunnit spana in den så noga än, men tror att den kan vara intressant att titta närmare på!

One thought on “Hej igen. Jag har något att säga, och jag börjar med några ord om #Egypten

  1. Pingback: Kort måndagsreflektion kring Twitter, fjäderhönor och självsanerande gräsrotsjournalistik | The Jennie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>