”Metrokrati” – att stänga plattformen och köra över sina användare

Av någon anledning hade vidden av det här lyckats gå mig förbi i nyhetsflödet (vilket med tanke på vad som just nu pågår i omvärlden kanske inte är det märkligaste…). Men så sprang jag imorse av en händelse in i Ted Valentin på laptopstinna Anglais, och när vi pratade om det ena ledde det till det andra och slutligen till att Metrobloggen skulle läggas ner.

WTF?! Jag vet, jag är sen med att uppmärksamma detta. Men  - WTF??

Det förtroende man byggt upp hos över 10 000 bloggare som valt att dela sina liv där, somliga dagligen med både text och bild de senaste fyra åren, raserar man i ett 247 ord långt inlägg som inleds så här:

”Metro:s ledning har beslutat att avveckla plattformen bakom Metrobloggen.se. Plattformen stängs ner helt den 25:e april 2011. Skälen till beslutet är svårigheten att få ekonomisk hållbarhet såväl som tekniska problem med nuvarande lösning”.

Bad enough, men det fortsätter:

”Du kan fortsätta att blogga på Metrobloggen som vanligt fram till 25:e april. Därefter kommer sajten i sin nuvarande form inte längre gå att nå och inget material kommer längre finnas tillgängligt eller sparat. Fram till den 25:e april har du möjlighet att själv manuellt kopiera eller på annat sätt spara ditt material. Metrobloggen kan tyvärr inte tillhandahålla särskilda hjälpmedel eller verktyg för automatisk kopiering av ditt material.”

Som användare (hej, jag är en – bloggade aktivt här mellan september 2007 och maj 2009!) ombeds man alltså nu att på raska två månader hinna copy-paste:a ner allt sitt material och tacka globalaktören för den tid de upplåtit en att samsas bland reklambanners på deras halvkassa plattform.

Skön Metrokrati där: ”Går saker inte på räls så väljer vi inte att bygga om fundamenten. Vi stänger istället ner en station och låter tåget köra över de stackars trogna dårar som inte fattar att flytta på sig”.

Nog för att det är gratistidningar ni producerar Metro, men nog f*n har i väl i alla fall haft råd att anställa människor med fungerande hjärnceller? Samtidigt hoppas man ju någonstans att det faktiskt är ett gäng tvättäkta idioter som tagit detta beslut och knåpat ihop den fantastiskt taktiklösa kommunikationen. För är det smartskallar som står bakom betyder det rätt och slätt bara att ni är onda och ger blanka f*n i era användare. Ett rätt oskönt drag 2011, kan jag tycka.

Jag hade förvisso ingen plan att nånsin börja blogga hos Metro igen (på vissa punkter verkar de ändå ha kommit till insikt – tekniskt sett är plattformen en smärre katastrof i jämförelse med många andra). Men att två år av mitt bloggaktiva liv ska gå upp i rök utan att jag får en rimlig chans att ta vara på innehållet hör inte till vad jag planerat. Fasen, till och med på Facebook, som ständigt kritiseras för att ”äga för mycket av ens material”, kan jag ju i en grisblink backa upp varenda bild, ord och bekantskap jag någonsin beblandat mig med där.

Har nu ägnat stor del av kvällen till att läsa igenom vad bloggare kommenterat i anslutning till Metros blogginlägg och i sina egna bloggar, och jag hoppas innerligt att Metro gjort och gör detsamma. Vore så förtvivlat tråkigt om de inte förstår vilket gigantiskt misstag de håller på att begå, och på vilken förtvivlad skara dess bekostnad i så fall kommer att ske.

Jag säger som Febers Wille Wilhelmsson: ”Gör om, gör rätt.”

Den sista uppdatering jag läser från Metro ikväll (22/3) lyder: ”Vi diskuterar just nu med 4 bloggcommunities om flytt av era bloggar”. Lustigt nog gör jag samma observation som Niclas Strandh – man kan fortfarande starta en ny blogg på sajten(??)…

Metro? Visst. Men Tilltro? Knappast.

UPPDATERAT 23/2: Som @TedValentin kommenterat här nedan finns det nu, tack vare honom, en tjänst som hjälper dig att automatiskt flytta över allt ditt innehåll från Metrobloggen till Blogger eller WordPress: http://flyttametroblogg.se/. Sprid ordet!

6 thoughts on “”Metrokrati” – att stänga plattformen och köra över sina användare

  1. Pingback: Tweets that mention ”Metrokrati” – att stänga plattformen och köra över sina användare | The Jennie -- Topsy.com

  2. Pingback: Dagens anka « Banalt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>