QR-kod till frukost (var du hittar den, med vad du läser in den och hur du lagar till den själv!)

Skinka till frukostmackan. Inga konstigheter?

Nej, faktiskt inte. Ridderheims Fjällrökta Lapplandsskinka är fri från tillsatser och en av anledningarna till att jag köpte den. Men, det är givetvis inte poängen i det här inlägget (vet fortfarande skillnaden på mina bloggar…). Nej, men se vad jag imorse upptäckte när skinkan skulle invigas på frukostbordet:

En QR-kod! Inte världens mest omtumlande upptäckt 2011, men ändå så pass ovanlig och lite använd här i Sverige att jag fortfarande kan bli förvånad när jag ser den. Särskilt på ett paket fjällrökt skinka. Från Lappland (hej hej fördomar, hej på er fördomar…).

Med QR-koden (eller genom att sms:a) länkas man till en norrländsk, okonstlad Youtubefilm om just hur okonstlad skinkan är. Helst skulle jag förstås sett och fotat koden redan i affären, för att redan där och då kunna stärka mitt köpbeslut. Men jag kan i alla fall säga att den promillehaltiga tvivel jag möjligtvis kände på Konsum definitivt är väck efter att ha sett Ridderheims film. Som om det inte vore nog bjuder Lilla Saluhallen på ännu mer. Och jag kan inte låta bli att älska det. Gillar dem som vill och vågar ta ett koncept hela vägen. Från kyldisk till hårddisk, från farm till film :).

Eller. Nästan hela vägen ska det vara. Tyvärr verkar inte den som klistrat på QR-koden ha kommunicerat men den som skapat den. Koden sitter nämligen precis mitt för det ställe man måste riva upp för att ”veckla ut” förpackningen, vilket resulterar i en kod som ser ut så här:

En tudelad QR-kod gör ingen med film. Trist om man upptäcker den först när skinkan är öppnad.

Hur som. Vill du lära dig mer om QR-koder, både hur man läser in dem och hyfsat enkelt tillverkar egna, kan jag rekommendera den här svenska instruktionsfilmen. Den är aningen torr, men riktigt pedagogisk. För att läsa in skinkans QR-kod, och andra, använder jag själv iPhone-appen  Quickmark QR Code Reader 4 som rankade högst i CNET:s test av QR-appar för iPhone.

Och behöver du ytterligare bevis på att Ridderheims gillar innovativ marknadsföring, kan du till exempel läsa längst ner i Resumés ”kampanjer på g”, nr 9 och nr 11 från 2007. Personligen dör jag en smula av ”fula skinkungen”. Briljant.

7 thoughts on “QR-kod till frukost (var du hittar den, med vad du läser in den och hur du lagar till den själv!)

  1. Pingback: Tweets that mention QR-kod till frukost (var du hittar den, med vad du läser in den och hur du lagar till den själv!) | The Jennie -- Topsy.com

  2. Pingback: Helgens fejs « Banalt

  3. Pingback: QR-koder – vad är det? | Socialwebb.se

  4. Pingback: #Guldlådan 2012 | Feffe Kaufmann och världen runt mig

  5. Pingback: QR-koder - vad är det? - Webbevakningsbloggen - Webbevakningsbloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>