En årssummering ish (för att man ska). Men framför allt #pepp2013

Som rubben antyder tänkte jag inte bli särskilt djuplodande här. Framför allt vet inte var jag skulle börja om jag skulle mig försöka på att sammanfatta det här året (undantaget att januari vore en bra start, men om vi bortser från allt det uppenbara…). Nöjer mig således med att konstatera att det varit ett av de bättre i – och ja, nu tar jag i från tårna, men så är det faktiskt – i mitt liv. Workoholic som jag är, har det inte så lite att göra med att jag haft ett fantastiskt kul ‘yrkesår’ med Bloggbyrån. Aldrig jobbat hårdare, aldrig haft roligare, aldrig sett mer resultat av timmarna jag lagt ner.

Blir dock lite full i skratt när jag läser förra årets lilla årskrönika och vad jag då hoppades att 2012 bland annat skulle innehålla. Inte jättemycket där som ‘gick i uppfyllelse’. Undantaget att skaffa ny säng dårå. Samt att få (bli överraskad med) en 30-årsfest jag sent aldrig kommer glömma. Blir fortfarande alldeles tårögd bara av tanken på er alla som var där och gjorde min kväll.

Digitalt har mitt år bland annat(!) präglats av:

 • Mindre (eget) bloggande
  Tyvärr. Inte så mycket på grund av brist på uppslag eller någon slags generell trötthet på att blogga (tvärtom, älskar fortfarande den här arenan), som på tidsbrist och ett tvång att prioritera. I vanlig ordning är det Banalt som fått stå för det kontinuerliga. Subtil var däremot ganska länge sen jag var, vilket på sätt och vis kanske är ett gott tecken (ju mer bekymrad, ju mer subtilt, brukar det annars ha varit).
 • Mer läsande av andras bloggar
  Framförallt har bredden på de bloggar jag läser ökat – det vill säga, följer idag en mängd bloggar ur väldigt olika segment som ofta ger mig perspektiv på saker jag inte ens kommit mig för att fundera över. Det här har jag till stor del mitt jobb att tacka för, även om det ofta är på kvällar, nätter, helger och transportsträckor som det faktiska bloggläsandet blir av. De här bloggposterna anser för övrigt Ajour var årets största.
 • Mindre twittrande
  Och framförallt – ett annat förhållningssätt till Twitter i stort. Från att ha varit en som alltid försökt hänga med på vad de flesta i mitt flöde allt som oftast säger, har jag alltmer blivit en periodare, som vid speciella tidpunkter intensivhänger där, och då snarare följer en specifik # än specifika personer. Men nån slags förändring ska man väl genomgå på fem år, trist vore det annars.
 • Mer Facebookande
  Kan inte komma ifrån hur mycket jag älskar Facebook. Jag gör verkligen det. Visst, det har funnits och finns och kommer med all säkerhet finnas en hel del att ifrågasätta vad gäller den här plattformen, hur den styrs och hur den styr oss. Men det är min favorit bland sociala hubbar, och 2012 har för min del rymt ofantligt många minnesvärda ‘Facebook moments’.
 • En nyfunnen kärlek
  Jag har egentligen aldrig varit särskilt mycket av en digital bildmänniska. Det tog till exempel ett bra tag innan jag började lägga upp bilder på Fejjan, på Flickr är jag långt ifrån en ‘heavy user’ och i den här bloggen har jag aldrig lagt ner särskilt mycket energi på bildelement (även om jag är fullt medveten om dess betydelse för en bloggs attraktionsförmåga…). Men så kom Instagram, och sedan min första kackiga IG-bild (bokstavligt talat) har jag kommit att inte bara ta och dela med mig av betydligt fler bilder, utan också alltmer förstå tjusningen med ett bildcommunity. Och nej, jag har inte missat Instagrams omdebatterade planer på nya, oschmutta Terms Of Use – men heller inte ‘pudlingen’ (igen, påminnelse om hur viktigt det är att skriva så folk fucking förstår…), så tills vidare hänger jag nog kvar.
 • Betydligt mer streaming
  2012 var också året då streamingtjänsterna online fullkomligt exploderade, och jag var inte sen att haka på. Kan helt ärligt säga att min film- och tv-konsumtion ökat smått absurt jämfört med året innan, och det beror inte så lite på det här ökade utbudet av tjänster.

Men. Allt har inte varit kalas i de sociala medierna (en naturlig spegling av att allt inte varit kalas i samhället i stort…). Sajter, uppdateringar och kommentarsfält har under det gångna året gjort mig allt från upprörd och genuint ledsen till hopplöst uppgiven kring människan och hens värderingar. Många har skrivit bra kring detta, men den som sammanfattar det allra bäst tycker jag är Nikke Lindqvist. Ska du bara läsa en enda (riktig) årskrönika så läs då Det måste blir sämre innan det blir bättre. Den säger typ allt.

En annan intressant årssammanfattning finns till exempel att läsa hos JMW - ”Livsloggning, nerkoppling och pressfrihet – några spaningar för 2013″. Eller, om vi ska lämna landet lite, kika in på Silicon Valley-bloggen (som jag btw rekommenderar att börja följa om du inte redan gör’t), där bästa Miriam sammanfattar året i ”dalen”.

Mina förhoppningar inför 2013 är både många och stora. Löften har jag aldrig ägnat mig åt, däremot ambitioner. Vilka de är spar jag för mig själv. Men så mycket kan jag säga att det var länge sen jag var så pepp på ett nytt år.

Så Gott Nytt på er! Må kvällen bli sprakande, så hörs vi kring #Twitterpizza imorrn ;)

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>