Poddpurri – helt enkelt en prima podcastblandning

En sfär som ligger nära bloggosfären (inte minst för att den i mångt och mycket består av bloggare) är poddosfären – en del av webben som puttrat på rätt bra rätt länge, men som det senaste året exploderat i ett stormkok. Tycker att det hela tiden bubblar upp nya podcasts till ytan, och även om långtifrån alla faller mig i smaken är fenomenet väldigt kul. Jag gillar verkligen podden som format.

Nu var det ett bra tag sen jag tipsade om mina egna favoriter, och eftersom det sedan dess både hunnit försvunna och tillkomma en del, tänkte jag att det kunde vara dags för en uppdatering. Här är således de senaste poddavsnitten från fyra svenska poddar på temat kommunikation, medier och webb jag just nu rekommenderar:


1. MAKTMINISTERIET, en podd om makt och strukturer på internet, har hållit igång ett bra tag och (FredrikJosefine och Julia) gör fortfarande lika awesome ifrån sig varje gång – avsnitt 25 om digitalt civilkurage ej undantaget. Finns förstås att gilla, följa och prata med på Facebook och Twitter också, och jag tycker du ska göra alltihop.

2. GULDÄGGSPODDEN är i sammanhanget ett ganska löskokt variant (det vill säga, har inte hunnit puttra lika länge), men har levererat intressanta samtal i både första och andra avsnittet. Är som namnet antyder en produktion initierad av Guldägget, och utlovar totalt nio avsnitt med spännande diskussioner kring reklam och kommunikation. So far so good, lyssna bara på senaste avsnittet ”Världsförbättrarna” (som dessvärre, dock ej helt förvånande, varken går att direktlänka till eller lyssna på någon annanstans än på sajten…). Går hursom att diskutera på Twitter under #guldagget.

3. FLUGAN, en podcast med inriktning på internet, är en annan färsking som landar sitt första (och hittills enda) avsnittet riktigt bra. Jack Werner och Nils von Heijne är en suverän, litegranna motpolsduo, som gör diskussionerna kring nätkultur fantastiskt intressanta. Hoppas verkligen att den här podcasten inte bara är som namnet gör sken av, en fluga… 

4. ANNA & VIKTORS PODCAST, enligt egen beskrivning ”ett samtal där vi experimenterar och reflekterar kring webb, media, teknik, kultur, utveckling och annat gött”, har trots att de nu hunnit producera sitt 41:a avsnitt sedan 2011, helt gått mig förbi. Har med andra ord en hel del att ta igen. Men trots, eller kanske just tack vare, att det senaste avsnittet egentligen bara är ett lågmält samtal om podden och om Anna och  Viktor i sig, blev jag snabbt sugen på mer och har nu börjat tugga mig bakåt. Tycker jag med fördel att fler kan göra. Tumma och twittra dem går givetvis också jättebra!

Vilken eller vilka poddar rekommenderar du?

 

Det här är bloggpost 13 i #blogg100 – en utmaning att skriva minst ett inlägg om dagen, hundra dagar i rad.

 

 

6 thoughts on “Poddpurri – helt enkelt en prima podcastblandning

  1. Bra tips! Har testat allihop själv och håller med om att de är på den övre halvan av alla som finns där ute. Kul att lyssna till program som görs på enkla sätt – hemmasnickrat med kvalitet.

    Tipsar även om min egen podd #försnack om du är nyfiken :)

  2. Pingback: Jag hjärtar podcasts | Jenny Canborn

  3. Pingback: “Sanningen är att vi inte klarar oss utan den” | The Jennie - text och tankar, webb och kommunikation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>