Förförd av det rörliga – tankar på vägen från #Webbdagarna

Har som sagt spenderat de två senaste dygnens vakna tid på Webbdagarna Stockholm, och måste säga att det varit ovanligt givande. Kanske för att jag i år bestämde mig för att i alla fall delvis – lite hand i hand med ett av Maria Gustavssons budskap under sitt framträdande på onsdagen, lära sig att koppla bort ibland – inte aktivt sitta med dator och mobil och blogg, Twitter, Facebook etcetera, utan faktiskt bara aktivt titta och lyssna på det som sker på scen.

Precis som jag skrev på Bloggbyråbloggen igår kommer jag antagligen ha anledning (och mer tid…) att återbloggvända till valda delar av innehållet på Webbdagarna längre fram. Idag, precis innan jag nu strax lämnar eventet för den här gången,  tänker jag ”bara” lyfta de inslag jag dels tyckt varit bland de mest givande, dels tydligast och mest bokstavligt talat varit fokuserade på årets tema Rörligt.

Bambuser-grundaren Måns Adler, (som, halvt off topic, stod för förra årets kanske charmigaste, förstås livesända, frieri) gör alltid bra framträdanden, och morgonens performance var inget undantag. Bäst gör du förstås i att själv titta på Måns snack nedan. De tankar han väckte hos mig var bland annat att film, till skillnad från vad man spontant kan luras att tänka, är ett långsammare medium än text. Du hinner berätta mer på 140 tecken, som kanske tar sex sekunder att läsa, än sex sekunders film (för att till exempel jämföra Twitter med mikrofilmtjänsten Vine).

Klart att det är så när man tänker efter, men det är lätt att tänka att rörligt per automatik betyder snabbhet. Men Måns reflektion bevisar alltså att en bild inte alltid säger mer än tusen ord. Eller ens tio. Med det sagt, håller jag dock också med Måns fullt ut i att det, precis som det var en självklarhet att ha tillgång till penna och papper och lära sig skriva när jag och många med mig växte upp, borde vara självklart att dels lära unga hantera video (ett, som Måns också bevisar, mycket viktigt demokratiskt verktyg). Dels att alla unga i ett välfärdsland som Sverige borde ha självklar tillgång till Internet (nej, det är inte så idag, faktiskt).

En i sammanhanget kul detalj är att jag, på grund av morgonjobb, såg hela Måns föredrag genom mobilen, livesänt av FKDV, på Bambuser förstås.

:)

Filmtjänster, eller snarare filmstjärnor, eller faktiskt snarare fullfjädrade kommunikatörer, entreprenörer och personliga varumärken, stod också i fokus under onsdagens (excuse my french) jävligt lärorika scenstund ”Framtidens och dagens Youtubestjärnor“. Jag skrev som sagt om det på en annan blogg igår, läs gärna det inlägget för reflektioner, länk- och klipptips. 11-, 12- och 20-åringen där på scen utgör inte bara del av vår framtid. De tar även stor plats i vår nutid. Finns därför många skäl att se och lära sig av dem. Idag.

Apropå nutid och framtid och att det som är lätt att betrakta som futuristiskt egentligen redan är här, tycker jag verkligen att du ska lyssna på (lyssna räcker faktiskt – somliga talare är så bra att de knappast behöver en keynote, och så tycker jag att det är med –>) Kevin Kelly. Jag hörde en och annan kommentar efteråt om ”Kevin the sömnpiller”. (På grund av monoton röst? Vet och förstår ärligt talat inte eftersom han i mina ögon stod för Webbdagarnas mest intressanta prat). En zzz-recension gör honom i vilket fall inte rättvisa.

Tvärtom. Vill du ha kloka och insiktsfulla spaningar och reflektioner kring var vi står, hur vi rör oss och vart vi är på väg, titta på klippen nedan. Och titta kanske på dem igen. Och sug in det sista om du lider av late-adopter-ångest: ”You’re never late”. Eller ta åt dig av tesen om att alla early adopters som betalar överpriser för barnsjukdomsbelastade produkter (hej!), är dem som ser till att alla så småningom kan få tillgång till dem, när de kostar mindre och fungerar bättre.

En show du också med glädje både kan lyssna och titta på, är den som Lisa Lindström, VD på designbyrån Doberman, stod för. Jag har alltid gillat Lisa. Hade förmånen att få sitta i samma lokaler som henne för ett par år sen när copybyrån jag jobbade för då, Curious Mind, huserade i Dobermans coola lokaler i Münchenbryggeriet. Hennes huvudbudskap idag var att Evolution är revolution. Det tycker jag att vi skriver upp och repeterar när vi riskerar förlora oss i tanken att röra sig framåt måste betyda nya skor, nya steg och nya vägar. Det, och att ”mojänger” är ett minst lika bra, om inte bättre, ord för devices.

Mer omfattande och flitiga sammanfattningar från Webbdagarna hittar du, naturligt nog, hos Internetworld. Eller till exempel hos Mona, som gjorde en fin sammanfattning igår.

Själv spar jag tillsvidare datumet för nästa år. Gör du detsamma?

Save the date!

Det här är bloggpost 44 i #blogg100 – en utmaning att skriva minst ett inlägg om dagen, hundra dagar i rad.

2 thoughts on “Förförd av det rörliga – tankar på vägen från #Webbdagarna

  1. Pingback: 46. Länkkärlek – andra som har bloggat om #webbdagarna | sarahernandez.se

  2. Pingback: Människor, mat och maskiner – är 3D-printern ett vapen mot matens misär? | The Jennie - text och tankar, webb och kommunikation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>