Journalister i brännpunkten

Idag blir en bloggdag i journalistikens tecken.

Jag hade först tänkt skriva några väl valda ord om Gräv2013, men så skrev min kollega Mats Lindborg ett inlägg på Bloggbyråbloggen, som faktiskt exakt säger det jag vill säga (med den enda skillnaden att jag, till skillnad från Mats, har journalistisk bakgrund och i samma stund jag för första gången tog penna och papper i min hand, började drömma om att ta del av den grävande yrkeskåren). Så istället för att duplicera orden, rekommenderar jag jävigt men skamlöst att läsa vad Mats skrivit. Och sen läsa allt annat som skrivits om det här. Absurt från början till slut om du frågar mig. Men, tyvärr, inte så överraskande som jag skulle önska.

Den här gången handlade det om respekterade journalister. Men situationen där kvinnor som tar plats åker på oacceptabla käftsmällar och kränkningar verkar dessvärre uppstå precis överallt och ske mest hela tiden – internationella kvinnodagen, som jag ju också bloggade om, pinsamt nog inte undantagen. Man blir ju trött, förbannad och uppgiven för mindre.

I alla fall fint då, lite som motsats till det ovan, att läsa något annat – både klokt och sansat – hämtat från journalistsfären. Anders Mildner skriver idag på SvD Brännpunkt under rubben ”Delbart inte lika med kvalitet”. Det handlar om hur man idag mäter journalistisk kvalitet, och huruvida ”journalisterna är redo för vad internetlogiken gör med innehållet”, vilket väcker en hel del intressanta frågor.

I andra delar av kommunikationsbranschen, till exempel de som arbetar med PR och reklam, är det ju närmast regel att dagligen fundera över och följa upp vilket innehåll som delas var, hur, när och av vilka, för att försöka hitta den där magiska formeln på vad som gör något viralt. Liksom hur man ska beräkna värdet av olika insatser. Det är förstås precis lika viktigt, och – vilket Anders så bra sätter fingret på – svårt i journalistiska sammanhang.

”När journalistiken blir digital, kommer den obönhörligen att påverkas av internetlogiken. De mänskliga mekanismerna bakom delningen kommer att få en direkt påverkan på det innehåll som redaktionerna producerar. Antingen som en följd av att journalisterna rapporterar om virala fenomen eller som en följd av att ämnen som inte klickas eller delas i tillräckligt stor utsträckning väljs bort.

Tycker du som jag att journalistik fortfarande fyller en viktig funktion i samhället, och bryr dig om hur den påverkar och påverkas av utveckling runtomkring, avsluta då dagen med en brännpunkt.

 

Det här är bloggpost 47 i #blogg100 – en utmaning att skriva minst ett inlägg om dagen, hundra dagar i rad.

One thought on “Journalister i brännpunkten

  1. Pingback: Kvinnan tige i församlingen | Anne-Lie Lokko's noteringar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>