Allt blir bättre med en story

Det tror jag de flesta håller med om. Men idag inatt känner jag för att utveckla resonemanget, och inte minst påminna om vikten att ta sig tid att lyssna till och läsa de där berättelserna som är ack så lätta att förbise, men svåra att glömma när man inte gör det. (Det är faktiskt också anledningen till att jag är typ timmen sen med dagens #blogg100-inlägg: jag tog mig tid att stanna kvar på en plats, för berättelsens skull).

I mitt jobb pratar jag ofta med företag och organisationer och vikten av storyn, den personliga berättelsen, och uppmuntrar de flesta till att 1. hitta just sin story och 2. berätta den. Jag pratar också om vikten av att lyssna till andras berättelser, men undrar ärligt hur bra vi människor är på det idag.

I en tid där allt ska gå snabbt och vi kippar efter andan i starka och ständiga informationsflöden, är det lätt att passa på de längre berättelserna; de djupare sammanhangen. Ett Youtubeklipp över två minuter blir sällan viralt. En bloggpost vill man hinna bränna av mellan T-centralen och Gamla Stan. Har vi sett filmen behöver vi nog inte läsa boken. Och så vidare…

Jag vet. Jag generaliserar nu. Men min poäng är att alla de där historierna som vi inte måste ta del av, de som av olika skäl är lätta att bortprioritera (inte sällan de av längre karaktär), i min värld ofta är de som adderar oersättligt värde. (Därmed inte sagt att jag också sållar, hoppar över, ”inte mäktar med” – det gör jag hela tiden).

En av de saker jag älskade mest med mitt jobb som journalist var just den att få lyssna till alla personliga berättelser. I den slutliga artikeln, intervjun eller reportaget var det oftast bara en bråkdel av dessa samtal och historier som fick plats (hade inte förmånen att få skriva för tidningar som magasinet Filter…), men bland det utelämnade fick jag personligen samla på mig mängder av fantastiska stories jag aldrig velat vara utan.

Jag tänkte på det i fredags efter en, för kunds räkning, lång och inspirerande intervju med Scott Goodwin från Växjö/Alvesta-polisen (kommer att kunna dela med mig av den framöver). Jag tänkte på det tidigare idag när jag skulle spana in menyn för kvällens middag på Judit & Bertil och snubblade över (och tog mig tid att läsa!) deras historia. Och jag tänkte inte minst på det under den efterföljande biovisningen av dokumentären TBP – AFK på Bio Rio, när regissören Simon Klose stannade kvar för ett långt salongssamtal (som råkade mynna ut i ett par öl på denna där restaurangen) om filmen, och sitt arbete i stort som ”berättare”, efteråt.

Oftast är det den där långa berättelsen – den där detaljrika, den där lite ”onödiga” och inte sällan okommersiella – som tillför just det där perspektivet, den där känslan eller den där lilla detaljen som gör helheten så mycket mer vacker, viktig och intressant.

Så min uppmaning idag inatt alltså: Glöm inte bort att dela med dig av de där historierna ibland (allt och alla har en sån). Men framförallt – glöm inte bort att tidvis ta dig tid att ta del av dem! Om det så sker på en blogg, i en tidning, på en filmvisning, i ett vardagligt samtal. Eller i en meny.

Från menyn på Judith & Bertil

En ”helt oviktig berättelse” ur menyn på Judith & Bertil

Det här är bloggpost 75 i #blogg100 – en utmaning att skriva minst ett inlägg om dagen, hundra dagar i rad.

4 thoughts on “Allt blir bättre med en story

  1. Pingback: En grym söndag | Monas hörna

  2. En annan viktig aspekt med att berätta en historia är att den förankras lättare hos mottagaren än att bara statuera exempel och fakta upp till 22 ggr bättre.

  3. Tror också det kommer bli allt viktigare för företag som vill överleva i framtiden. Att våga ha en personlig röst och en identitet folk kan tycka till om. Och den byggs så klart genom att berätta fantastiska historier i olika former. :)

  4. Pingback: Hälsa och familj först | The Jennie - text och tankar, webb och kommunikation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>