Swedbank – Någonstans i livet, någonstans på nätet

Igår fick jag ett mail från Swedbanks PR-ansvarige på Springtime. Hon ville på:a bankens nya kampanj som går live idag och tänkte att jag kunde vara intresserad av att skriva om den. Och jo, jag tänker uppmärksamma den, om än inte helt utifrån det perspektiv som pressmailet ville invagga mig i.

Det har ju pratats och skrivits en hel del om hur bankerna borde och skulle kunna förnya sig – anpassa sig mer till den värld som deras kunder lever i (jag har själv jobbat internt med ”bankwebb”, så jag vet att det finns en hel del kvar på den fronten att göra…).

Det var längesen begreppet ”gå till banken för att göra sina ärenden” var majoritetstung vardagsmat. Däremot har det inte uteslutit majoritetens (påtvungna) behov av att fortfarande göra bankärenden. De sker online, dygnet och veckan runt, och de sker i en kontext (på webben) där människor är vana vid att det ska gå snabbt, smidigt och ske på hyfsat egna villkor.

Nu handlar inte Swedbanks kampanj alls om hur fantastiska de är som bank i en webbkontext (som väldigt-sällan-kund kan jag knappast heller uttala mig om kvaliteten inom just det området).

Deras ”webbaserade dramakomedi – Någonstans i livet”  är ”tänkt att bjuda på inspiration om den egna ekonomin, men inte genom att kränga produkter utan genom att berätta underhållande historier med utgångspunkt från situationer i livets olika skeden… . Den vill helt enkelt genom lite modern storytelling skapa idén om en trygghetens Swedbank för alla.

Och det må eller det må inte vara sant. Men. Jag tror faktiskt det betyder något att de väljer att göra en kampanj som så tydligt fokuserar på och drar nytta av sociala medier och internetkultur (filmerna som följer tre olika familjer under fyra avsnitt vardera och släpps kontinuerligt fram till jul är ”inte reklamfilmer, de kommer inte ens att visas på TV – huvudmedium är istället den egna sajten).

Att Swedbank anlitar en PR-byrå som lägger kampanjfilmer på Youtube, bilder på Flickr , ordnar med Twitternärvaro och som inser värdet av omvärldsbevakning och bloggar (exempel: jag) -  det tror jag i förlängningen kan skapa goda förutsättningar för bankens digitala utveckling. Inte bara när det gäller den rent tekniska biten utan även när det kommer till kommunikation, transparens och kundkontakt (spana in amerikanska banktwitter för exempel på hur det kan se ut). Att det kan så fler nytänkande frön med potential att leta sig djupare in i organisationen.

Kanske är det bara utopiskt naivt men (lite influerad av Springtimes payoff  ”People influence people”) -  hoppas gör jag ändå.

Bonusfakta: ”Någonstans i livet” är gjord i samarbete med produktionsbolaget Tre vänner och reklambyrån Tempel. Manus av Anders Tempelman och Tomas Tivemark och regissör är Alain Darborg.

Relaterat:
* ”Swedbank tror på samarbeten”
och Hon flyttar banken till dig” (Internetworld)

* Bank 2.0 – sociala medier en självklarhet (JMW)

* ”Framtidens bank är digital” (Privata Affärer)

8 thoughts on “Swedbank – Någonstans i livet, någonstans på nätet

 1. Storytelling is the shit även om just denna historien inte imponerade på mig, dock är landet stort.

  Jag skall också berätta den historien man berättar om banker i finansbranschen(har jobbat där)

  ”Banker skall man inte vara kund i, de skall man äga”

  Ja just det, staten tillåter inte banker att konka ;-)

  • @Christian: Jo, det är väl en devis som gäller för det mesta. Äga före att ägas. Med eller utan story…

 2. Storytelling is the shit även om just denna historien inte imponerade på mig, dock är landet stort.

  Jag skall också berätta den historien man berättar om banker i finansbranschen(har jobbat där)

  ”Banker skall man inte vara kund i, de skall man äga”

  Ja just det, staten tillåter inte banker att konka ;-)

  • @Christian: Jo, det är väl en devis som gäller för det mesta. Äga före att ägas. Med eller utan story…

 3. Jag tycker nog som dig att det är en bra idé som tål att vändas ett par gånger. Att använda ett mer humaniserat och ”icke-krängande” formspråk är helt rätt men jag kan inte låta bli att känna mig lite orolig i magen över hur svårt detta uppdrag egentligen är. Det handlar ju oerhört mycket om hur bra dessa filmer kommer vara och dess underhållningsvärde. Falerar detta, vilket nog ligger nära till hands, riskerar också hela kampanjen falera trots den sociala spridningen.

 4. Jag tycker nog som dig att det är en bra idé som tål att vändas ett par gånger. Att använda ett mer humaniserat och ”icke-krängande” formspråk är helt rätt men jag kan inte låta bli att känna mig lite orolig i magen över hur svårt detta uppdrag egentligen är. Det handlar ju oerhört mycket om hur bra dessa filmer kommer vara och dess underhållningsvärde. Falerar detta, vilket nog ligger nära till hands, riskerar också hela kampanjen falera trots den sociala spridningen.

 5. Pingback: Swedbank - Någonstans i livet, någonstans på nätet - Jennifer Bark - FriendFeed

 6. Pingback: Regissör • FAKTA & ÅSIKTER

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>