All ears – en miniguide till svenska podcasts med fokus på webb

TheJennie All Ears

Häromkvällen ramlade jag av en slump in på den svenska podcasten ”Webbradion – en podcast av och för utvecklare”. Är förvisso inte webbutvecklare, men tyckte den var helskön att lyssna på och förstår inte någonstans hur jag lyckats missa den(??!!).

Efter att nu ha tokmanglat podavsnitt i helgen känner jag mig i alla fall (efter nästan en hel veckas bloggpaus, my god…) manad att skriva ihop en liten tipslista över denna och andra sköna, svenska podcasts med fokus på webb i dess vida bemärkelse:

 • Webbradion: (som sagt) en utvecklarpodcast som drogs igång mars-09, kort efter efter 24 hour businesscamp, och drivs av Ruby on Rails-utvecklarna Jonas Arnklint och David Svensson, som du kan läsa mer om här. Hittills har de producerat 18 ”casts” där det i varje avsnitt ryms intressanta diskussioner kring aktuella webbämnen och intervjuer med heta webbpeeps (långt ifrån allt handlar om ren och kall kod och webbutveckling, vilket är turligt nog säger jag, som annars hade varit den första att baxna…). I senaste avsnittet var det min Internetworldbuddy Miriam Olsson som fick gästpodda och bland annat svara på hur topp100-juryn väljer ut Sveriges bästa sajter (beslut som alltid väcker visst ståhej…).
 • What’s next är en entreprenörsinriktad podcast (och blogg) som kretsar mycket kring webbentreprenörer,  sociala medier och aktuella nätämnen. Den drivs av Tomas Wennström (delikatesshjärnan bakom hittarecept.se) och den nyligen Good Old-rekyterade Kristin Heinonen, ett par som också arrangerade sommarens mest minnesvärda meetup Sweden Social Webcamp. Alltid lika kul att lyssna på när ”panelen” – inbjudna, webbheta branschmänniskor – diskuterar färska internethändelser.
 • TorsdagsSurr: Här surrar Linda Pierre och Tomas Nihlén (Urban Lifestyleteamet som jag en gång i tiden skrev Urban Lifestyle Report-artiklar åt) om ”underhållning på nätet”. Det kan, som de själva skriver, handla om allt från hur traditionella TV-kanaler väljer att få ut sitt material på nätet till hur olika betalningsvarianter fungerar och var konsumenterna blir “underhållna” just nu. Torsdagsurr har varit igång förut men startades i ”ny tappning” 29 oktober-09 och har sedan dess hunnit producera 4 avsnitt. Körs live varje torsdag klockan 18.30. I iTunes hittar du dem här.
 • Sweet Sunday Web Crunch: Den här har jag ju (av naturliga skäl…) tipsat om förr – webbshowen om ”det som händer online, offline och allt däremellan”. En nyhet är att sötsöndagspöjkarna nu finns som podcast och möjliga att hämta hem i iTunes. Helt klart värt! Sist var Febers Roger Åberg på besök, ikväll väntas Christian Rudolf ta plats i soffan.

 • JMW Talkshow: Okej, ingen ”podcast” i ordets rätta bemärkelse, men kommunikationsbyrån JMW kör med jämna mellanrum en webbsänd talkshow med spännande studiogäster och intressanta diskussionsämnen, så tycker det vore synd att inte tipsa om den ”bara för att”. Nyligen var till exempel min vän, före detta pluggpolarinna och numer sociala medier-ansvarig på Dramaten, Mona Wallin, en av de studioinbjudna som fick prata kultur och sociala medier. Roligt, roligt!
 • Moderskeppet: Ingen riktig webb-webbshow, men också så pass bra att den måste nämnas (är ju trots allt, balnd annat, en iTunesvänlig podcast). Moderskeppet är ett svenskt Photoshopmecka som lär dig allt och lite till om foto och bildretusch och i podcasten bjuds det på intervjuer och massvis med handfasta tips. Själv hittade jag till exempel precis den här årsgamla intervjun kring brölloppsfoto med min sjukt talangfulla fotografvän Christel Eldrim. Kul och intressant även för den som oftast lägger fokus på ord snarare än bilder (aka ”eh, jag!”)

Och, två jag saknar…:

Fredagsbubbel med Per Axbom och den riktigt gammal-i-poddgården-showen QritiQ med bland andra Richard Gatarski i hörsnäckan.

Ohsohightech (den schyssta webbtechbloggen som bland annat drivs av min nya Blusterkollega Markus) har man tidigare i år skrivit mer om podcasts och kommit med fler tips på framförallt utländska podcasts med fokus på webb och teknik.

Har jag missat några svenska podd-darlings med hjärtat på rätta stället? Tipsa gärna!

http://www.moderskeppet.se/video/show/intervju-christel-eldrim

5 thoughts on “All ears – en miniguide till svenska podcasts med fokus på webb

 1. Pingback: molsson.com » Bloggarkiv » Webbradion

 2. Hej!

  Kul att du skrev om TorsdagsSurr. :) Kommer ha uppehåll nu resten av året men sen tänkte vi köra igång igen, dock så blir det nog inte varje torsdag, vi får se.

  Om du ändå skriver om videopodcasts så finns ju den eminenta FemKommaNoll.TV också.. :)

  /Tomas

 3. Pingback: Yaba yaba yeah! (vinnare, tack, kuriosa och sång samt några rader om Blondinbellas nya talkshow) | The Jennie

 4. Pingback: Poddpurri – helt enkelt en prima podcastblandning | The Jennie - text och tankar, webb och kommunikation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>