I’m flattrd!

Igår damp det ner en osedvanligt trevlig invite i inboxen, signerad Peter Sunde (@brokep) och kompanjon Linus Olsson (@bonq). Tjänsten jag blivit beta-inviterad till stavas Flattr (Flatrate + Flatter) och beskrivs (som oftast) bäst med tjänstens egen introvideo:

Flattr.com – How Flattr Works from Flattr on Vimeo.

I korthet går alltså smickertjänsten Flattr ut på att du som ”Flattrare” betalar en summa (minimum 2 euro) varje månad , för saker du känner dig ”intresserad att ekonomiskt bidra till” , och genom detta bidrar till att de personer (kan vara allt från bloggare till fotografer, låtskrivare etc) som publicerar saker på webben faktiskt får betalt för sitt innehåll.

Rent praktiskt funkar det ungefär som Digg eller Pusha – det vill säga att när du väl fått bli lycklig flattrare (prata med mig, jag har en invite till övers ;)) är du ”automatiskt alltid inloggad på tjänsten och behöver bara klicka på det innehåll – blogginlägg/bild/låt etc – du vill flattra för att det ska flattras :) (kräver förstås dock att ”innehållet” utrustats med en Flattr-knapp – något som bara kan göras av dem som själva är medlemmar…).

Genom att Flattra något visar du inte bara att du diggar texten/bilden/låten eller vad det nu handlar om, utan även att personen  bakom ditt favoriserade innehåll faktiskt får betalt i form av en del av din egen Flattr-månadspeng”.  Hur stor den pengen är avgörs enligt Flattr-gänget av två faktorer:

  1. Hur många saker du som Flattrklickare faktiskt flattrat  under månaden, samt…
  2. …hur mycket du valt att sätta in på Flattr-kontot varje månad.

Den som får ditt Flattrklick (eller kan ju lika gärna vara du som får någon annans…)  hamnar även på en topplista över ”de mest intressanta sakerna för dagen (liksom veckan, månaden, året, all time etc)” och driver därigenom förhoppningsvis även mer trafik till sin blogg eller sajt.

Flattr kan alltså sägas vara en sorts ”Digg Deluxe” där du som flattrare inte bara visar att ”man, I dig this!”, utan att du tycker att det är så pass bra att du faktiskt frivilligt vill betala för det!

Tanken med Flattr-systemet är enligt Peter och Linus att ”fler kan få ta del av pengar som få eller inga har fått förut”. De menar att med dagens system, där merparten av all donation sker genom en direkt paypal eller bank-överföring, är det många som avstår att donera ”uppskattningskapital” eftersom insatsen för att donera mindre belopp (vi snackar typ 2 kronor, eller vad man nu kan tycka att ett blogginlägg är värt) helt enkelt inte är ”värt det” (ehm…känner mig smått träffad….).

”Ni får uppskattning som är högre kvalitet än på Digg eftersom folk vet att de faktiskt delar med sig av en peng till er” skriver Peter och Linus, och där har de förstås en rejäl poäng. Särskilt när de fortsätter med att  ”Ni får dessutom just den pengen som kanske sporrar er att göra än mer. Vi ser hellre att 200 personer får en tusenlapp extra i månaden än att Blondinbella får 200.000 i månaden.”

Personligen är jag beredd att i sig flattra hela idén med Flattr. Det jag dock lite cyniskt funderar över är vilket ”mainstream-potential” tjänsten egentligen har. Är det vi i allmänhet kallar just ”allmänheten” så pass engagerad och införstådd i privilegierna med allt fantastisk gratismaterial som drivna och generöst kunskapsdelande individer dagligen föreser oss med?

Där är jag inte odelat övertygad. Men det hindrar mig inte från att skarpt gilla och hoppas på Flattr som idé (inom kort med en knapp nära dig?!).

Läs även andra bloggares åsikter om .

PS (icke-relaterat). I vanlig ordning har det i övrigt hänt mer än jag hunnit blogga om – allt från Buzz till nya Facebookstartsidor till herreguuud min position i YABA (tack, tack, tack ni som röstat). Men idag vill jag ändå hinna påminna om att ladda ner SVT Plays iPhone app som alla vi som stöttade initiativet Dear Steve Jobs äntligen kan hoppa jämfota in i app store och hämta hem! :)

8 thoughts on “I’m flattrd!

  1. Pingback: Peter Sundes Flattr « Upphovsträtan

  2. Pingback: Pikosekunder: Flattr

  3. Pingback: Veckan som gick – Vecka 6 « Same Same But Different

  4. Pingback: Show me the money | The Jennie

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>