En kvinnodag till ära – länkar, nätverk och klipptips

8 mars och internationell kvinnodag – den hundrade i ordningen faktiskt (vilket somliga fått vara med och uppleva enda sedan start).

Är det viktigt? Enligt en pågående undersökning på sr.seja. Även om det finns dem som anser att den år 2010 spelat ut sin roll. Och dem som bestämt tycker att den hundrade kvinnodagen skulle göra sig bäst som den allra sista.

Själv ska jag erkänna att jag idag (förutom att möjligtvis störa mig rejält på Niveas nyhetsbrev där bland annat ”antirynk-miraklet” Q10 plus sägs vara hyllningen till kvinnan…) varken hunnit lägga vare sig särskild mycket tankekraft eller aktiv energi på kvinnans roll i samhället, på våra villkor och förutsättningar, möjligheter och problem, på jämställdhetens vara eller icke-vara.

Men jag tycker att det är viktig dag. Och jag vet att det fortfarande finns extremt många kvinnor världen över vars rättigheter är närmast tvungna att kämpa för. Att det ska behövas ett särskilt datum för att påminna mig/oss om det är förstås en annan historia – men som med så mycket annat så tror jag att ”reminders” fyller syften, oavsett om det i vissa fall är smått tragiskt att konstatera.

I alla fall är det många andra kvinnor som aktivt lagt krut på kvinnofokus idag. Bland bloggerskorna i min reader har jag under dagen bland annat snubblat över:

Finns många, många kvinnor (utöver de ovan nämnda) som dagligen inspirerar mig – både on- och offline. Och det finns många som jag kanske just idag borde passa på att lyfta fram. Men tänker ”bara” passa på att hylla de två kvinnor som till syvende och sist betyder mest i mitt liv – och det är (inte helt otippat):

  • Min mamma (trots att hon både saknar blogg, Facebook- och Twitterprofil… :P). Alltid funnits där. Alltid varit obegripligt stark. Och engagerar sig alltid på många olika håll.
  • Min syster. Mitt hjärta. Liten på jorden, men hundra järn i elden, av alla möjliga slag. Och framförallt – alltid en rolig och underskön solstråle.

Jo, mamma och syster står mig närmast om hjärtat, men listan över kvinnor som dagligen inspirerar, fascinerar, motiverar (och irriterar…) kan egentligen göras väldigt lång. Inte minst när det kommer till kvinnor på webben och inom min bransch. Tänker dock istället för att lista alla dessa tipsa om ett par nätverk där faktiskt flertalet av dem på somliga håll är med. Är du helt enkelt kvinna och ”i karriären” (företrädesvis inom en sådan som gör att du följer den här bloggen…) och söker andra kvinnor inom andra likartade karriärer finns det ett gäng nätverk värda att spana in, och här är några som kanske intresserar:

  • She Creatives of Sweden - ett nätverk för kvinnliga kreatörer inom reklam, webb och film som arbetar för ”att bygga skarpare, starkare och mer synliga kvinnliga kreatörer”.
  • Driftig.nu : – ”Sveriges största mötesplats för kvinnliga entreprenörer och driftiga tjejer”. Helt enkelt ett affärsnätverk för kvinnor som vill ha tips och dela erfarenheter med andra egenföretagare.
  • Nätverk Kvinna - ett av Veckans Affärers nätverk där du som medlem bland annat får VA kvinnas nyhetsbrev samt möjlighet att ”vara med och påverka debatten, delta i mentorsprogram samt möjlighet att delta i andra event som VA ordnar”.
  • Geek Girls United – en sajt som samlar Sveriges skarpaste kvinnor inom områdena entreprenörskap, nätjournalistik, sociala medier och webbutveckling.  Kom till under en ”hack challenge” på senaste Geek Girl Meetup (i sin tur ett grymt hang-aroundför alla kvinnor med intresse för webb).

Sist men inte minst. Har du 19:55 minuter över denna internationella kvinnodag, kan möjligen detta TED-talk från november 209 – ”Embrace your inner girl” med Eve Ensler – vara något att vila öron och ögon på:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>