Från aska till internetkultur (men framförallt revolution!)

Det blev ingen Londonresa eller rundabordet-diskussion idag. Framtidens vardagsrum får stå tillbaka för en vulkan. Är självklart tråkigt, men tycker ändå att det på något sätt är befriande – det faktum att naturkrafter är något vi fortfarande i hög grad inte kan rå på. Vi kan hantera dem (bland annat i sociala medier), men inte mycket mer än så.

En annat vardagligt rum, dess förändring, påverkan och framtid som dock i veckan har diskuterats är det mediala. I måndags var det väckelsemöte i Sundsvalls Tidnings mediecenter och på agendan stod att prata om ”the Social Media Revolution” (även om jag fått förstå att den smått retoriska frågan “Det är en revolution – fattar ni det?“ aldrig föll från någons läpp, gurglade den likväl intensivt i de munnar som fanns på plats).

Sven-Åke Boström (Medieutvecklare på Mediehuset ST, föreläsare, konsult och bloggare)  har skrivit en mycket ambitiös sammanfattning av dagen på Mindpark, och det är verkligen rekommenderad läsning som återger insiktsfulla ord från bland annat Sofia Mirjamdotter, Jerry Silfwer,  Paula Marttila och Morris Packer samt, givetvis, skarpa (och i min mening medhållsvänliga) tankar av Sven-Åke själv. Det handlar om allt från Facebook som nyhetskälla till Flattr som internetbetalning och mycket däremellan såsom mobila appar, den enorma styrkan hos sociala medier och fördelarna (och ”problemen”…) med webbens, och vår mänskligt naturliga,  delningskultur. Som sagt, har du inte redan gjort det – läs!

För att återvända till ”Londontemat” kan jag förövrigt dela med mig av Ted Valentins nyhet att Blogipedia (en slags fakta- och opinionsbank genererad av åsikter och påståenden i bloggar) nu finns på engelska.

Och för att spinna vidare på humor (tro mig, man kan få sig en uppsjö med goda skratt på Blogipedia) så berättade e-handlaren Dan Nilsson igår att han startat det ”Svenska Kungliga Biblioteket för internetkultur”. Finnes på lol.se och och drivs helt enkelt av den *lol*-framkallande ambitionen att ”samla in skräp och visa det på Internet”. Skönt opretentiöst och en note to self att min egen internetkultur får jag alltså göra något annat av. ;)

One thought on “Från aska till internetkultur (men framförallt revolution!)

  1. Pingback: Smurftips — Doktor Spinn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>