Webbens bästa #blänkare!

Somliga dagar (typ ”den här dagen”) tryter den där extratiden till omvärldsbevakning och webbaktivitet (RSS- och bloggläsande, twittrande, Facebookande med mera) som jag vanligtvis på något vänster brukar lyckas hitta under en dag.
Sådana dagar är jag extra glad åt att ha ett grymt gäng ”blänkare” i min reader. Blänkare, det vill säga mitt eget namn på ”blogglänk-bloggarna”, och det vill i sin tur säga: de bloggare som (varvat med egna, längre fantastiska bloggposter) postar listor med länkar till andra suveräna blogginlägg, artiklar, presentationer, nyheter, sajter och tjänster.
Det finns förstås en uppsjö bloggare som antingen helhjärtat eller uppblandat med andra, längre blogginlägg, ägnar sig åt det här (tycker dessutom på sistone att de blivit fler) – men här är min favvoskara blänkare, listade i bokstavsordning för någon slags rättvisas skull. Namnen är länkade till personernas Twitterprofiler, ”blänknamnet” till bloggen i fråga.
 • Beta AlfaNoterat (betaalfa.polymono.net)
  Jag har ännu inte lyckats klura ut vem han/hon är, men oavsett identitet så gör Beta Alfa så gott som dagligen ett bra jobb med att lista länkar till svenska och internationella bloggar och artiklar inom områdena internet, digitala medier och kommunikation.
 • Emanuel KarlstenEmanuels radanmärkningar (emanuelkarlsten.se)
  Emanuel arbetar som sociala medier-redaktör på Expressen där han bloggar om internet och medier, men på hans privata blogg handlar det, som han själv skriver, ”om allt annat”, och länkarna går också därefter – det vill säga till texter och platser som inte handlar så mycket om webb och sociala medier, men desto mer om samhälle, debatt, reflektion och eftertanke, och inte så sällan till sådant som rör kristendom och religion. Ett skön ”avbrottsblänkare” i det normala webb-bevakarflödet!
 • Fredrik StenbeckKommenterat av Stenbeck (sixx.se)
  Fredrik blandar, likt de flesta andra i listan här, längre blogginlägg med finfina länktipsar-listor. Har bra koll även på utländska (framförallt amerikanska) bloggar och sajter och även om Fredriks bevakning sträcker sig över internet, sociala medier och affärsutveckling i stort, är han särskilt bra på att gräva fram länkar till sådant som rör mätning i sociala medier och konkret statistik över olika tjänster, verktyg och beteenden online. Själv har jag också upprepade gånger hittat riktigt bra Slideshare-presos tack vare länktips härifrån!
 • Jerry SilfwerSpinns Smurftips (doktorspinn.se)
  Japp, hos Jerry är det alltid bra spinn på länkarna. Vill man hålla sig uppdaterad på vad som sägs, händer, skrivs och diskuteras inom i synnerhet PR och marknadsföring i sociala medier, är smurftipsen en grym källa! Plus i kanten för ofta långa och vettiga kommentarer och åsikter.
 • Joakim Jardenberg | Jardenberg kommenterar (jardenberg.se)
  Jag har undrat det förr och jag undrar det fortfarande – hur det är möjligt att en och samma människa kan hålla sig uppdaterad på och verkligen insatt i så många olika, både aktuella och historiska, ämnen, debatter, händelser, beslut, nyheter etc, etc…Men – jag har träffat Joakim Jardenberg och nej, han är  (tro’t eller ej) ingen bot. Däremot är han sjukt bäst på att dela länkar till egentligen allt som är aktuellt, viktigt, intressant eller ibland bara roligt. Fokus på webb, medier, makt och utveckling – alltid i kombination med skarpa och tänkvärda kommentarer.
 • Leif KajrupRekommenderat (reklam2.se)
  Uppskattad nyuppptäckt för mig, vilket också betyder att jag inte har alltför lång erfarenhet av de rekommenderade länkarna för att kunna skriva så mycket om dem. Men av det jag sett verkar @liffeman dela med sig av riktigt nyttigt godis – både svenskt och utländskt – inom områdena reklam, kommunikation och sociala medier!
 • Maria Hägglöf | Marias länkar (maria.hagglof.info)
  Maria är duktig på att hålla koll på det senaste och hennes korta blänk-kommentarer är lika bra som hennes längre blogginlägg. Blandade länktips till viktigheter och humor med klar fokus på sådant som rör sociala medier.
 • Niclas Strandh | DigitalPR omvärldskollar (digitalpr.se)
  Ännu en superblänkare som mellan långa blogginlägg postar riktigt grymma tips och kommentarer till (ofta utländska) artiklar, blogginlägg, nyheter och rön om sådant som framför allt rör webb, sociala- och ”traditionella” medier och företagskommunikation. Lyckas ganska ofta länka till texter där det handlar om hur vi – ”vi” som individer, konsumenter, kommunikatörer, företag, Facebookare, Twittrare etc – påverkar och påverkas av olika tjänster och skeenden. Me like!
 • Sanna Stefansson | Läsvärt/Hittat (sanape.se)
  Har inte blänkat jättelänge (vad jag vet), men jag hoppas att Sanna (under förutsättning att hon också fortsätter med sina längre bloggposter…) fortsätter med det, för hon gör det riktigt bra. Hittills inriktad på framför allt politik, samhällsdebatt och humor i en oftast kort, koncis och riktigt behaglig blandning.
 • Tommie Nordholm | Tommie´s läsvärda (etui.se)
  När @tjompa uppdaterar sina ”läsvärda” gör han det med schvung – varje  länklistningspost är en som både i mängd och kvalitet mätt heter duga! Fokus på webb, ny teknik, marknadsföring och entreprenörskap, oftast länkat till utländska källor och alltid med egna skönt beskrivande kommentarer till.
 • Uppdaterat: Fredrik Strömberg | Korta klipp (fredrikstromberg.se)
  Efter tips från ovan nämnda
  Niclas Strandh hittar jag ännu en blänkare med bra koll på flödet och grymma kommentarer. Mycket media, mycket utländskt och mycket läsvärt! Plus för listning av alla länkar (det vill säga alla ”käll-url:er”) i slutet av varje post.

Till er ovan – stort tack för att ni dagligen hjälper mig med min egen omvärldsbevakning! Och till er andra – vilka grymma blänkare har jag missat?!

33 thoughts on “Webbens bästa #blänkare!

 1. Pingback: Spinns Smurftips — Doktor Spinn

 2. Pingback: Marias länkar – 25 August, 2010 : Maria Hägglöf

 3. Kul! Jag tar genast och ordnar en egen ”blänkare”-mapp i min reader och importerar helt sonika dessa till att börja med – if you don’t mind. Tack för bra tips!

 4. Pingback: Vecka 34 – snart full styrka! - PRODUKTION203

 5. Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2010-08-28

 6. Tack för finfin lista :) Du råkar inte ha några tips på amerikanska/internationella motsvarigheter?

 7. Och tack för tacken… ;) Har tyvärr inte råkoll på utländska bloggare, men får min ”dagliga crunch” genom prenumerationer (epost 1 gång/dag med dagens samlade rubriker/länkar/sammanfattningar, lite ”blänkar-style”) från bland annat http://holykaw.alltop.com/ och http://techcrunch.com/.

  http://social-media.alltop.com/ är annars grymt bra att hålla ett öga på. De samlar de senaste uppdateringarna från många stora, internationella sajter och bloggar med fokus på webb, tech & sociala medier.

 8. Pingback: Trender: realtidsdashboards, myndighetsbloggande & spelmekanik « Fyra nyanser av brunt

 9. Pingback: Tommie´s läsvärda – 2010/08/31 | Marknadsföring, webb & entreprenörskap för beslutsfattare

 10. Pingback: MW-Tips: 2010-08-31

 11. Pingback: Veckan som gick – Vecka 35 « Same Same But Different

 12. Pingback: Är jag en social mediaexpert? Tio svar på tio relevanta frågor. | The Jennie

 13. Pingback: Veckan som gick – Vecka 37 « Same Same But Different

 14. Pingback: Hur skapar man unikt värde i alla kanaler?

 15. Pingback: (sista) jardenberg kommenterar - 24 Jun, 2011 #jjk | jardenberg unedited

 16. Pingback: Bestäm mitt innehåll! | The Jennie - text och tankar, webb och kommunikation.

 17. Pingback: Vad är #jjk - jardenberg kommenterar | jardenberg unedited

 18. Pingback: Entreprenörsblänkare vecka 2 - Anton Johansson - Entreprenör24

 19. Pingback: jardenberg kommenterar - 9 Mar, 2011 #jjk | Jardenberg Unedited

 20. Pingback: Note in Reader trasig - så här fixar du den | Jardenberg Unedited

 21. Pingback: Vecka 5 (helgen & Blänka) | Emil Jansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>