Stora Kulturbloggpriset (och andra kulturyttringar) – vem nominerar du?

Jag lovar. När jag är klar med min lägenhetsrenovering som just nu suger all ledig (blogg-)tid, ska jag även fräscha upp och framförallt intensifiera kommunikationen här. Tills dess (vi pratar mitten/slutet av november) får du hålla till godo med de oregelbundna uppdateringar som ges…

Som du kanske redan läst börjar Stora Bloggpriset åter bli aktuellt och det är dags att nominera vilka kulturbloggar(e) man 2010 tycker är värda lite extra uppmärksamhet, ära och berömmelse.

Det finns fyra kategorier att nominera i – Musikbloggar, Bokbloggar, Filmbloggar och Övriga - och utifrån de förslag som lämnas väljer juryn ut de slutgiltiga fem finalisterna inom respektive kategori. Sista nomineringsdag är 15 oktober (yepp, nu på fredag!) och nominerar gör du förslagsvis på Stora Bloggprisets sajt.

Själv följer jag, verkligen tyvärr, ganska få kulturbloggar (måste prioritera i flödet…). Men jag ska gå igenom mina favoriter och se till att nominera de jag tycker förtjänar rampljus.

Subtilt.se

Subtilt.se

Kategorin ”övriga” får mig dock att fundera. Vad innefattar egentligen ”kultur” (kanske något att fråga på den nu så populära frågesajten Quora…)? Wikipedias förklaring tror jag nog i alla fall de flesta med mig skriver under på, men begreppet är luddigt. Vad betyder egentligen ”andlig odling” och ”konstnärligt skapande” och framförallt – vilka bloggar är exempel på det?

Den här bloggen är väl knappast någon kulturell webbhåla – men tänker att Subtilt kanske är det? Eller rent av Banalt?

Banalt.se

Banalt.se

Nåja, verkar inte finnas några svårtolkade regler för vem eller vad man får nominera, så tror nog att man kan komma ganska långt med klassikerna ”gå på magkänslan” och ”välja med hjärtat”. Och skulle du råka ha subtila hjärtslag och banala magkänslor så är det inte mig emot ;).

Och oavsett hur man väljer att definiera begreppet kultur  - ett begrepp som kanske för övrigt rentav förutsätter avsaknad av exakta definitioner – instämmer jag i texten nedan. Det är en motivering från Stora Kulturbloggprisets instiftare (WordPresshjälten Thord Daniel Hedengren och Bloggtidningen, numer inflyttad hos Kulturbloggen) till varför just Stora Kulturbloggpriset behövs:

”Kultur är viktig, det ger människor nya infallsvinklar, det ger människor vidgade vyer. Med kultur som böcker, film, teater, bild och foto kan du uppleva andra människors öden. I fantasin kan du besöka andra platser, andra tidsåldrar. Med kultur kan du utveckla ditt språk, hitta nya sidor hos dig själv, lära dig mer om livet, världen, kärleken och hatet, om det onda och det goda”.

Vilken kulturblogg utvecklar, lär och ger dig nya insikter i vardagen? In och nominera!

PS. En annan spännande kulturyttring på G är bokprojektet ”Från ett tweet till ett VM”, som (inspirerad av den kollaborativt producerade SSWC-boken) fantastiska ”Morris @morpac Packer” uppmuntrar sina fina medlemmar i Morris Motorcycles Racing Team 2010 att tillsammans ta del av. Vågar inte säga så mycket mer än att jag som medlem självklart tänker bidra med en liten notis. Stay tuned!
:)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>