Säg aldrig ”aldrig Justin Bieber”…

Igår var jag på förhandsvisning av 3D-dokumentären ”Justin Bieber – Never Say Never”.

Jo precis. Justin Bieber. Jag gjorde mitt bästa i att håna fenomenet timmarna innan. Twittrade om hur det skulle vara jag och alla andra galna tonårsbrudar (det var det) och om hur min iPhone auto-correct föreslog ordet ”Justitieminister” när jag skulle skriva ”Justin Bieber”. Raljerade över vilken undergång det vore att ha Justin på en sådan ministerpost.

Sen såg jag filmen (tillsammans med den skrikande skaran tonårsbrudar, ja).

Och nej. Jag kan fortfarande inte säga att Justin vore en klockren justitieminister. Däremot tror jag han skulle göra sig bra som ”viralityminister”. Det vill säga – en person som bevisar att Youtubes virala kraft under inga omständigheter är att underskatta. Och att ett tweet kan betyda mer än 140 tecken. Och att vi lever in en tid där bra grejer (typ Bieber-talanger – ja, han ÄR en talang och mer därtill) förr eller senare får den uppmärksamhet de förtjänar – eller i alla fall på bråkdelen av vad det förut kunde ta för någon att bli känd, idag kan bli ett globalt fenomen i många parallella kanaler.

Never Say Never är inte den bästa film jag någonsin sett, och självklart (gissar mitt cyniska jag) finns det drivkrafter bortom ”believe in your dreams and yourself” som ligger bakom skapandet av den här dokumentären. Och nej, inte ens efteråt älskar jag Justin Bieber (även om jag måste säga att min bild av honom och i synnerhet hans talang drastiskt förändrades under loppet av 1 h och 45 min).

Men. Filmen har många kvaliteter och lyckas beskriva många simultana fenomen och behöver du ett case som på riktigt kan beskriva styrkan och den virala potentialen i sociala medier (samt hur man slåss mot dem som avfärdar dess betydelse…) är det här verkligen en film du bör se.

Har du ”Bieber-feber” (eller vill få), börja då med att följa Justins tweets, Youtubekanal och uppdateringar på Facebook.


One thought on “Säg aldrig ”aldrig Justin Bieber”…

  1. Pingback: Vad är en bloggare värd och vad gör vem trovärdig? | The Jennie - text och tankar, webb och kommunikation.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>